BoråsMarbo 90 – Sanda Wolves 77

NULL

Efter förra årets vinst i basketettans Final Four var förväntningarna högt ställda inför premiärmatchen i årets Basketetta. Förra årets utropstecken i basketettan Jonas Jerebko har flyttat till Luleå för spel i Plannja. Jonas Larsson har tillkommit till laget och har med sin erfarenhet och sina basketkunskaper, under försäsongen, bidragit till att införa en struktur och ordning i laget som saknades förra året. Rasmus Tordne har anslutit till laget från Sundsvall Dragons. En pigg och hårt arbetande pointguard med härlig blick för spelet. Från de egna leden har Christoffer Almstrand tagit steget upp till hetluften från juniorlaget. Han är en rörlig forward med stor utvecklingspotential. Andrzej Gajewski är en guard från Polen som tillför ett aggressivt försvarsspel och bra skytte. Han kunde dock inte vara med i premiären då hans svenska spellicens inte var klar. Sammantaget ser spelarmaterialet mycket starkt och jämt ut. Vi har 8-9 spelare som kan starta och vi har hot från samtliga positioner på banan.

 

Inför matchen talade vi om att Sanda vill sätta hård press och spela med mycket drives till korgen. Inledningsvis i matchen kontrollerade vi detta mycket bra vilket ledde till en hel del snabba uppspel och lätta poäng. Detta kombinerat med ett mycket bra skytte från Tim Håkansson och Jonas Larsson gjorde att vi snabbt tog kommandot i matchen. En bit in i andra quartern ledde vi med 45-15 och det såg ut att bli en storseger. I halvtid stod det 55-29 och halvtidssnacket handlade om att behålla fokus, göra få turnovers, kontrollera returtagningen och fortsätta spela ett aggressivt lagspel.

 

Detta var dock som bortblåst i andra halvlek. Plötsligt lät vi sandas unga hungriga spelare komma till lätta avslut. Vi fick problem med att hantera deras helplanspress och slarvade bort massor av bollar. Från att ha passat bollen till varandra, försökte vi att dribbla oss fram till lägen, vilket ledde till pressade avslut och missade skott. Sanda ska ha en stor eloge för sin inställning att aldrig ge upp och de knaprade sakta in poäng för poäng. Sanda ser förresten starkare ut år för år. Man har kvar flera tongivande spelare från förra året och har fyllt på med nya talanger. På 3-4 år har man gått från att vare ett strykgäng till att nu vara kandidat till en placering på den övre halvan.

 

Eftersom vi hade byggt upp en så stor ledning i första halvlek blev det aldrig riktigt spännande. Segermarginalen blev till slut 13 poäng. Det var blandade känslor efter matchen. Visst vann vi, men samtidigt gav andra halvlek anledning att fundera på varför vi inte kan spela bra en hel match. Premiärnerver, nja… …kanske snarare att vi inte har hunnit spela oss samman riktigt och att vi därför inte klarar att fokusera hela matchen ut.

 

Bra saker att ta med oss till kommande matcher är spelet i första halvlek, där vi utnyttjade våra styrkor på ett bra sätt. Bra lagspel, bra skytte och bra insidespel från Veli Taatila, som gått ner några kilo och hittat en grym motivation över sommaren och ser ut att gå mot sin bästa säsong på denna sida millennieskiftet. Veli hade 13 poäng och hela 18 returer. Andreas ”Slim” Carlsson öste i 21 poäng och hade även 6 assists och visade glimtvis att han har utvecklat sitt spel.

 

På söndag är det dags för bortamatch mot ett helt nytt Srbija. Förhoppningsvis hinner vi ändra på de detaljer som gick fel i andra halvlek, så att vi kan göra en bra match i 40 minuter.