S:t Helena – BoråsMarbo 66-89

NULL

Denna regniga onsdag i december styrde vi kosan mot Skövde för att möta St. Helena. Glada i hågen strosade vi in i hallen för att mötas av plexiglassplitter över hela golvet – igen! Förra året dunkade Jonas Jerebko, till allas stora förtret, sönder plankan i Helenahallen och den matchen blev 3 timmar försenad. Det här året spelar ju Jonas i Plannja, så jag kan inte bli arg på honom igen. Tydligen var det någon i hemmalaget som också gillade att hänga i ringen – så nu är jag arg på honom istället…

 

Vi fick ganska snart besked om att matchen flyttades till Skövdes arenahall och skulle börja 20:45. I detta läget blir det så att säga att välja mellan pest eller kolera – spela hungrig som ett troll, eller mätt som ett troll som nyss har ätit. Vi valde alternativ nr. 2 – tog en bit mat och förflyttade oss till arenahallen.

 

20:45 kom matchen igång och maten hade gått rätt ner i benen som var som degklumpar. St. Helena anförda av korgkrossaren Mattias Johansson höll jämna steg genom hela den första halvleken som från vår sida blev en orgie i missade närskott och simpla försvarsmisstag. I det kaos som omgärdade matchen blev lagspelet en smula lidande. Tack vare att Tim och Jonas sköt bra lyckades vi ändå gå till halvtidspaus i ledning 38-35.

 

Efter att coach ännu en gång hade poängterat vikten av att var och måste stoppa den spelaren man håller i försvar tycker jag att vi rycker upp oss ordentligt i andra halvlek. Det är åter Tim (totalt 29 poäng) och Jonas (24 poäng) som ser till att vi rycker i poängprotokollet. Vi täpper till lite bättre i försvar och slutresultatet kan till slut skrivas till 89-66. Det är återigen ingen lysande insats från vår sida, men St. Helena ska samtidigt ha en del beröm. De är ett betydligt bättre lag nu än när vi mötte dem på försäsongen. Dels har de en center i form av 211 cm Mattias Johansson, dels spelar resten av laget betydligt mer aggressivt och med mer självförtroende nu.

 

I övrigt noterar jag att jag har fått äran att uppleva två helt nya saker i basketsammanhang:

 

En basketettamatch med mänsklig 24-sekundersklocka som faktiskt gick exakt på hundradelen och dessutom hade en tydlig och klar ton.

 

Därtill en ny regel som gör att hemmalaget vid avblåsning plötsligt kan tilldömas två poäng utan att ha varit i närheten av att komma till avslut. Nummer 6 i St. Helena fick poängen – men vem fick assisten? Eftersom det börjar lacka åt jul tippar jag på självaste Julomten…

 

Sammanfattningsvis konstaterade vi i omklädningsrummet att vi inte gör någon särskilt bra match. Vi vinner ändå med 23 poäng och med tanke på hur kvällen (ur)artade sig ska vi inte vara allt för nedslagna av att spelet inte fungerar fullt ut. Vi stänger bokslutet 2006 och börjar basketåret 2007 med 10-1 i record. Visst hade det varit ljuvligt med en nolla i förlustkolumnen, men vi kan trots allt inte ligga högre i tabellen än vi gör just nu.

 

Slutligen vill jag passa på att önska god jul och gott nytt år. Jag vill även passa på att sända med ett julrim till vår sekulariserade hip-hopfilosof Henke Svensson: ”Jultomten finns visst – det var hans som gjorde assist!”

 

/Markus Franzén

 

http://www.bt.se/bt/btartikel.asp?version=304325