Äntligen!

I skrivande stund är det lite mindre än 10 timmar kvar till hemmapremiären.Vi tar emot Akropol i Boråshallen och det är med spänd förväntan som alla involverade i Borås Basket ser fram emot uppkast på fredag klockan 19:04.

Efter att ha varit utan Ligabasket i Borås i 4 år är det många frågor som surrar i huvudet inför fredagskvällen:

– Hur står vi oss konkurrensmässigt? Grabbarna i laget blandade och gav i bortapremiären mot Öresundskraft – En lysande inledning följdes av ett ras i mitten av matchen och ett tappert försök till upphämtning i slutet. Öresundskraft är tippat som ett topplag i försäsongssnacket. Akropol, har inte tippats så högt och är ett av de lagen som vi hoppas kunna ha efter oss i tabellen.

– Kommer boråspubliken att återvända? Sveriges bästa basketpublik under glansdagarna på mitten av 90-talet mattades något under de sista säsongerna med M7. Nu kliver ett nytt koncept in på banan och vi ställer frågan igen – kommer boråspubliken att återvända? Vi som följt arbetet med att ta Borås Basket till Basketligan vet att satsningen är gedigen och hoppas att detta ska synas även för publiken.

– Är den nya organisationen intrimmad? Vårt mål är att ha ett matcharrangemang i toppklass, med allt vad det innebär från insläpp till sammanfattande matchreferat. I runda slängar 120 personer har engagerat sig inom olika områden inför premiären för att få allt att klaffa. På fredag är det elddop och förhoppningsvis bär förberedelserna frukt.

En blick på motståndarna Akropol visar att de har ett ungt lag med mycket energi och hjärta. I deras premiär mot Plannja spelade laget helt jämnt med de regerande svenska mästarna i första halvlek, innan Plannjas rutin och styrka gjorde att förlustsiffrorna rann i väg till 74-95. Det är dock viktigt att inte underskatta Akropol, vars hela organisation genomsyras av stort engagemang och en inställning att ingenting är omöjligt. Diamantis Koukouvinos och Christian Koutras leder det unga, talangfulla gardet och rutinerade serben Vladimir Krupnikovic står för rutinen och tyngden i laget. Vi är beredda att få se ett Akropol som kämpar oerhört hårt för varandra och räknar med en hård kamp om segern.

Våra egna spelare är oerhört laddade inför hemmapremiären. Första uppkast på hemmaplan är ”det där ögonblicket” alla har längtat efter de senaste månaderna, även om den egentliga premiären var redan förra veckan. Läget i laget ser bra ut.

Spelande sportchefen, Jonas Larsson, har medvetet byggt upp ett lag där lagkänsla och sammanhållning går före individuella prestationer. Andreas ”Slim” Carlsson, Veli Taatila, Tim Håkansson och Rasmus Tordne finns kvar från basketettan-laget förra säsongen. Henrik Carlsson återvänder efter 4 år i Sundsvall och Christopher Anrin valde Borås Basket efter 7 år utomlands. Därtill kommer Mikko Riipinen och Simon Andreasen som är före detta sandastudenter. Våra utländska förstärkningar Dennis Springs, Ryan McDade och Michael Kingma har smält in gänget och visat att de, förutom att vara bra basketspelare, även är kanonkillar socialt.

Det finns inga skador eller sjukdomar och coach Jonsson meddelar att man under veckan har analyserat vad som gick snett i premiären mot Öresundskraft och slipat vissa detaljer som inte fungerade så bra förra fredagen.

Det är med stor spänning och ändlös förväntat som den basketintresserade delen av Borås fortsätter nedräkningen – Uppkast om 32 timmar 2 minuter, 28 sekunder, ”and counting”…

 

Markus Franzén