Vinst mot regerande mästarna!

Det blev seger för Borås Basket mot regerande svenska mästarna Plannja 106 -86 i Boråshallen i kväll. Det ska dock poängteras att Plannja kom till spel utan utländska förstäkningar. 1 158 åskådare fick se en match som hemmalaget Borås Basket ledde från start till mål, men Plannja gav sig inte utan kamp.

Matchen inleddes med full fart framåt från Borås Basket. Ryan McDade inledde där han slutade mot Akropol senast med 6 snabba poäng och 3 lika snabba returer innan han fick gå till bänken efter att ha dragit på sig 3… …snabba fouls. Det visade sig emellertid ju längre matchen led att foulbelastning på McDade inte skulle stoppa Borås Basket idag.

 

Plannja hade riktigt svårt att hantera Dennis Springs snabbhet, Michael Kingmas tyngd och framför allt skyttarna i Borås Basket som snabbt byggde upp en tiopoängsledning. Plannja, genom trion Rosendahl, Larsson och Enbom, försökte sega sig ikapp men varje gång bortalaget fick kontakt svarade hemmalaget med antingen en en trepoängare eller tung putback. Efter en quarter var ställningen 27-16 i hemmafavör och marginalen höll sig mellan 6-12 poäng hela den andra quartern och ställningen i halvtid var 52-42. Plannja försökte under andra quartern variera försvarsspelet med en zon som inledningsvis var framgångsrik. Då kom Tim Håkansson in på banan och visade att han är en stor tillgång även i Basketligan. Jag vill lägga in en portion beröm till Tim som har höjt sig ett par snäpp spelmässigt de senaste åren. Genom att söka upp lediga platser på banan istället för att söka upp bollen är han med sitt precisionsskytte ett hot mot alla typer av försvarsspel.

 

Andra halvlek av matchen fortsatte i samma spår som första halvlek. Plannja stretade ikapp bara för att, just som man fick kontakt, mötas av antigen en tung trepoängare, eller en offensiv retur och putback. I kategorin returtagning var Michael Kingma verkligen den håriga best han spelat på bioduken. 8 offensiva returer talar sitt tydliga språk, lägg där till 8 defensiva returer, 16 poäng på 80-procentigt skytte och ett kopiöst slit mot plannjas John Rosendahl – Kingma var matchens lirare och spelar med ett hjärta och en glöd som få andra.

 

Matchen tänder till runt fjärde minuten i sista quartern. Plannja stoppar ett par anfall av Borås Basket och kommer i gång med sitt fruktade transitionspel och vips är det bara 5 poängs marginal. Timeout från coach Jonsson i Borås basket som chansar med att sätta in McDade som spenderat större delen av matchen på bänken med 4 fouls (jo, han drog en snabb fjärde foul i inledningen av andra halvlek…). Nu är det han som tar i stort sett alla returer. Dessutom kommer Christopher Anrin och Jonas Larsson igång ordentligt från downtown och på några glödheta minuer leder Borås med 20 poäng. Plannja är ett slaget lag och Borås Basket kan kvittera ut andra raka hemmasegern. 106-86 är stora slutsiffror, men Plannja höll emot länge och visade att den norrländska stommen är att räkna med även i år. Lita på att Plannja kommer att bli giftiga när laget åter bli komplett om några veckor.

 

Det som avgör matchen är framför allt returtagningen, där var Borås Basket totalt överlägsna. 52-30 i returer totalt och förkrossande 19-5 på det offensiva glaset talar sitt tydliga språk. Kingma var, som nämnt tidgare, värst med 16 returer och McDade hade 11 på bara 20 minuters speltid. I Plannja tar John Rosendalh 9 returer.

 

Trots nämnda spelare i hemmalaget är det åter en laginsats som gör att laget vinner. 6 spelare scorar tvåsffrigt, man har 20 assists och hela laget står upp för varandra hela matchen. Det som kan förbättras är försvaret, där Plannja tidvis firade stora triumfer med höga pick-and-rolls. Men i dag var anfall bästa försvar…

 

Borås Basket har tagit två raka segrar mot lag som saknat utländska förstärkningar. Den 23 oktober är det dags att möta 08 Stockholm borta, som även de satsar hårt på inhemska spelare. Blir det tredje raka då? 

 

Markus Franzén