Helsingborg vann efter drama i Boråshallen

Det har blivit sed att Borås Baskets matcher är otroligt jämna, men lördagens holmgång mot Helsingborg var något utöver det vanliga. Det var inte mycket som pekade på seger för Helsingborg med minuten kvar, men efter stor dramatik och ett avslutande poäng av Johan Åkesson som platsar i vilken top-10 kategori för snygga spel som helt knep Helsingborg segern med 77-76 inför besvikna boråsare.
Matchen inleddes annars med jämnt spel i första quartern. Borås Basket utnyttjade McDade i storform och Kingma inside och Helsingborg förlitade sig på bra skytte utifrån. I den andra quartern slarvade hemmalaget en del, samtidigt som Helsingborg fick i gång giftige Jens Stålhandske som vid ställningen 21-21 gjorde 8 raka poäng till ledning med 21-29 för bortalaget. I det läget går matchen in i en uppvisning i rörig basket, något som Helsingborg behärskar lite bättre än Borås. Vid halvtidsvilan är ställningen 34-46 och skillnaden är framför allt att Helsingborg skjuter 65% på tvåorna och 47% på treorna, mot 42% respektive 33% för Borås Basket. Helsingborg ger dessutom allt i alla lägen. Man har lirare som Stålhandske, klasspelare som Åkesson och viljemänniskor som Rickard Flink, Mattias Göransson och Jonas Kristensen. Det står klart efter första halvleken att motivation slår allt och det kan inte finnas någon i Helsingborg som i det läget ångrar beslutet att köra helsvenskt.

Efter att lagen fyllt på med energidryck och några visdomens ord från coacherna börjar Borås Basket knapra in på Helsingborgs ledning i den tredje quartern. Äntligen sitter lite skott för hemmalaget, samtidigt som slitet i defense gör att Helsingborg inte har lika lätt att hitta korgen. Vid tredje quarterns slut har Borås Basket ätit in nästan hela försprånget och ligger bara en poäng ner; 57-58. Det dröjer ytterligare ett tag in i den fjärde quartern innan Borås Basket kopplar ett visst grepp om matchen när Ryan tar sin nionde offensiva retur och stoppar i två poäng plus bonusskott. Ställningen efter det är 66-63 och det känns som om Borås börjar få grepp om tillställningen. Känslan växer ännu starkare när Chris dunkar i 68-63 anfallet efter och hallen kokar. Ledningen växer till 72-65 innan Helsingborg tar timeout. Vad coacherna talade om i timeouten vet jag inte, men Helsingborg kommer ut större och starkare än någonsin. Åkesson tar stort ansvar och musklar som det dunkmoster han kallats av basketkonnässören Jacob Törnell. Samtidigt som Borås bara orkar med 4 poäng sista 4 minuterna sänker Helsingborg 12, men det är på matchens näst sista possession matchen avgörs.

Dessförinnan har Jens Stålhandske lagt i en reducering till 76-75 på en offensiv retur. Henke har missat en layup och Helsingborg har just missat två skott när Jonas Christensen hårt pressad tar en tvåa för ledning. Bollen smeker knappt ringen, men från yttre rymden dyker giganten Åkesson upp och tajmar upphoppet perfekt. Det som sedan följer är förmodligen dunkmontrets viktigaste dunk hittills. Uret har 2,2 sekunder kvar när han, helt utan respekt för hemmapublik, motspelare, vaktmästare och efterföljande fotbollsturnering, trycker bollen stenhårt genom ringen för ledning med 77-76. Borås har ett sista skott där McDade är några tiondelar för sen att tippa i returen och segern går till Åkess… ..jag menar Helsingborg – på KO, 77-76.

För bortalaget var just Åkesson tungan på vågen. Han håller själv Kingma och McDade sysselsatta hela matchen och öppnar upp för lagkamraterna i Helsingborg. 20 poäng, 9 returer, 5 ass och 2 blocks är imponerande siffror.

I hemmalaget ska Ryan McDade ha en stor skopa beröm. Han ger allt, hela tiden och är fullkomligt ostoppbar i returtagningen. 27 poäng och 19 returer är OERHÖRT bra och hade inte Åkesson varit ivägen hade hela referatet handlat om McDade. Grattis till Helsingborg som åter visade att man kan konkurrera med helsvenskt. Borås Basket å sin sida får fundera på hur vi ska kunna börja vinna dessa täta kamperna igen.

 
Markus Franzén
 
Borås Basket – Helsingborg Basket 76-77 (17-16, 17-30, 23-12, 19-19)
 
Poängplockare Borås
Ryan 27, Dennis 18, Michael 14, Toni 9, Henke 6, Simon 2
 
Poängplockare Helsingborg
Johan Åkesson 20, Jens Stålhandske 16, Mattias Göransson 15, Rikard Flink 11, Jonas Christensen 10, Aleksis Tastsidis-Olson 4, Srdjan Vukovic´ 1