Nytt år, ny coach – men tyvärr även ny förlust

Det blev en lovande start för nye coachen Lars Ekström efter juluppehållet. Ett förbättrat försvarsspel höll på att skaka seriefavoriten Norrköping Dolphins som dock tog hem segern efter att viktige Dennis Springs blivit utfoulad i slutquartern.

Borås Basket har utnyttjat jul- och nyårsuppehållet till att knyta till sig en ny coach och träna försvarsspel. Lars Ekström heter mannen som ska försöka vända trenden, något som åtminstone inledningsvis verkade lyckas. Vi började med ett enormt aggressivt försvarsspel vilket verkade ta Dolphins något på sängen. Östgötarna vaknade dock ganska omgående och när hemmalaget inte lyckades åstadkomma något framåt växte sig bortaledningen allt större. Norrköping såg väldigt starka ut och framförallt storvärvningarna Joakim Kjellbom och Kenny Grant var svårstoppade.
 
Coach Ekström försökte väcka liv i spelet med lite zonpress och rotation på truppen vilket gav visst resultat. Christopher Anrin var het från trepoängslinjen medan Dennis Springs och Ryan McDade var nyttiga lite överallt och till halvtid hade ledningen krympt från 17 till 9 poäng.
 
Direkt efter pausen fortsatte vi att krympa ledningen genom aggressivt försvar och hade det inte vart för att skyttet sviktat något hade vi kunnat ta över matchen totalt. Medan Joakim Kjellbom hamnade i onåd hos rättskiparna började vi sätta skotten och efter en trepoängare från Michael Kingma var matchen helt utjämnad. Inför sista perioden ledde Norrköping med 58-56.
 
Tyvärr inleddes fjärde quartern med att dittills mycket duktige Dennis Springs blev utfoulad. Norrköping utnyttjar förvirringen som uppstår i hemmalaget till att rycka ifrån till en liten ledning. Viförsökte svara men utan härföraren Springs kan Dolphins kontrollera matchen och till slut ta hem segern med 78-70. Matchen kan dock sammanfattas som ett klart fall framåt, med tanke på att Dolphins är ett av de bästa (om inte det allra bästa) lagen i årets basketliga. Kenny Grant lär ligga bra till som årets MVP om han fortsätter i denna stil och även lyckas leda laget till SM-titeln. För vår del går kampen om slutspelsplatserna vidare, närmast borta mot Helsingborg, och med den nytändning som coach Ekström verkar ha inneburit känns det inte alls omöjligt.