Grym förlust

Fredagen den 23 januari 2009 kan sammanfattas som en sportkväll i Borås. Båda stadens elitlag, vad vinteridrott anbelangar, hade hemmamatch. Borås Hockey tog emot Växjö i Ishallen och Borås Basket tog alltså emot Solna, i ett uppmärksammat möte mellan lagens finska coacher, Ekström och Salminen.
Vi började matchen bra med ett aggressivt försvarsspel som gav Solna ett par svåra avslut. Vi hade dock förtvivlat svårt att få i bollen i korgen trots några bra looks. Efter att ha haft vissa problem inledningsvis, löser Solna vårt försvar, hittar några hål på backdoorcuts och har ledningen med 13-6 efter halva quartern. Jermaine Flowers glider genom vårt aggressiva försvar utan några som helst problem och leder sitt lag till en stabil ledning med 24-13 efter att ha gjort 11 poäng och ett par assists de fösta 10 minuterna.

Solna gör ytterligare två poäng till 26-13 innan Christopher Anrin vaknar och bombar i två raka treor och vi har kontakt igen. Tyvärr tillåts Solna, med Myrthil och Taylor i spetsen, dominera den offensiva returtagningen, samtidigt som vi tappar en del av skärpan och Solna kan rycka igen. Coach Ekström försöker bryta mönstret med en helplanspress, vilket saktar ner Solnas anfallsspel en smula. Genomgående är det ändå så att Solna kommer till ganska enkla avslut, samtidigt som vi får slita betydligt hårdare för att få bollen genom den orange ringen. Flowers svalnar en smula i andra quartern, men då dominerar å andra sidan Martin Pahlmblad. Solnas ledning med 44-31 efter första halvlek är odiskutabel.

Vi kommer ut pigga efter halvtidsvilan och gör 6 raka poäng innan Solna öppnar kontot för andra halvlek och när Christopher Anrin sätter sin femte trea är Solnas ledning bara 7 poäng 52-45.

Centern i Solna, Joseph Taylor, drog i en despereations-hiv från en boll som låg på golvet med tiondelar på skottklockan och 55 sekunder av tredje quartern, vilket gav Solna visst andrum. När tutan ljöd för paus igen var Solnas ledning 57-48.

Den ledningsmarginalen stod sig ytterligare ett par minuter in i fjärde, innan Anrin drog i trea nummer sex och sju och sedan blev plötsligt hemmalaget glödhett. När Toni Cactas passade fram Ryan McDade för en layup var ställningen plötsligt lika 64-64 med fem och en halv minut kvar. Glödhete Anrin var heller inte klar. En ny trea innebar ledning i matchen för första gången 67-64.

Med ställningen 67-65 fick Ryan McDade sin femte foul efter en inte allt för hård duell under korgen. Solnas Dumbliauskas hittade dessutom formen lagom till crunchtime och satte fyra raka till ledning med två för Solna och momentum hade svängt en gång till. Där hade Ryan behövts.

Med 30 sekunder kvar och ställningen 72-70 till Solna stealar Springs bollen och spelar fram Anrin i hörnet som stänker i sin åttonde trea. När sedan Solna missar i anfallet efter och Kingma river ner returen är Solna tvungna att foula. Vi får bollen i sidan, men tyvärr går inkastet rakt till Jermaine Flowers som ger Solna matchen än en gång. Det blir inte bättre av att vi slarvar bort bollen ytterligare en gång och en helt fri Flowers kan dunka i 75-73.

Det som sedan utspelar sig kommer troligen att diskuteras en bit in på fredagsnatten. Dennis Springs dribblar upp bollen, hoppar till synes utanför trepoängslinjen och sänker skottet. Glädjen förbyts dock snabbt i bedrövelse när domaren visar upp två fingrar och blåser av matchen. Springs har tydligen trampat på linjen när han hoppade och inga protester i världen kan ändra på domarens beslut. Den första kontrollen av videoupptagningen från matchen visar dock att Springs är en bra bit utanför trepoängslinjen när han hoppar. Ett synnerligen bittert slut på en synnerligen spännande match är ett faktum. Nu förstår jag alla hockeyexperter som skriker efter videogranskning av oklara situationer.

Sammanfattningsvis kan jag inte annat än att konstatera att det inte blev någon bejublad sportkväll i Borås. Hockeylaget förlorade med 5-4. Borås Basket gör förvisso en mycket bra match, Christopher Anrin i synnerhet med 9/10 på trepoängsskyttet. Men det är som det är: Kan man inte få in bollen på plan när matchen ska avgöras vinner man helt enkelt inte täta matcher.