Bortamatch mot Uppsala

I kväll möter vi Uppsala Basket. Uppsala som gjorde en mindre bra insats i sin senaste match mot Solna är supertaggade och vi med en härlig vinst i bagaget likaså. Det står 1 -1 i matcher den här säsongen så det är nu det gäller.

Efter en bedrövlig insats i tisdagens match mot Solna är det åter dags för hemmamatch. Borås Basket, med assisterande coachen och uppsalasonen Anders Jonsson, kommer till Hovet. 1-1 hittills borde göra att detta blir ett prestigemöte.

Uppsala Basket:

Fredagkväll i Fyrishov igen. Färskt i minnet är besvikelsen som Uppsala Basket stod för i Solna i tisdags. Att lågvattenmärket skulle upprepas mot Borås är däremot osannolikt. Truppen är samma (plus Fredrik Jönzén) som den som placerat sig på tabellens tredjeplats. Därmed pekar mycket på att förlusten handlade mer om dålig inställning än om brist på spelarkvalitet. Solnas försvar ska naturligtvis också nämnas i sammanhanget. Det skulle vara förvånande om någon av de inblandade inte skämdes för insatsen och nu vill göra allt för att återställa ordningen.

Bosse Eriksson, assisterande coach i Uppsala Basket:

-Det är svårt att sätta fingret på vad som gjorde att det gick så dåligt mot Solna. Kollar man på det så håller vi dom ändå på låg procent på både tvåor och treor. Vi är revanschsugna och vill visa att solnamatchen var en engångsföretelese och ett olycksfall i arbetet. Vi har 1-1 mot Borås inför den här matchen. Första matchen borde vi vunnit. Den var jämn, de var bra och jag tycker vi var mindre bra. När vi vann hemma mot dem så sköt de bra men vi ryckte på slutet.

Att Borås nu spelar utan Michael Kingma och Dennis Springs kanske är dåligt för oss inställningsmässigt men det är definitivt bra materialmässigt. Fördelen med vår situation nu är att vi inte behöver jaga placeringar längre och kan träna hårdare och komma in på rätt sätt i slutspelet. Vilka vi möter där är oväsentligt, men det kanske vore lämplig om vi fick Plannja som är det enda, av de lag som kan bli sexa, som vi inte har plusstatistik på. Någon gång måste vi ju sparka ut spöket och vi är väldigt svårslagna hemma (Uppsala har hemmaplansfördel i kvartsfinalserien). Jag skulle verkligen rekommendera folk att komma och se matchen mot Borås trots att den inte betyder något för vår placering. Vi har 12-1 i Fyrishov och fruktansvärt bra stämning på matcherna. Publiken kommer att få se ett bra Uppsala Basket och profiler som TJ [Thomas Jackson], Danny [Gathings], Metaxa [Mindaugas Budzinauskas] och nu även Fredrik Jönzén.

Borås Basket:

Borås Basket har varit ett av säsongens stora besvikelselag. Klubben hade tidigt den trupp man ville ha och laget var tippat att ta sig till slutspel med lätthet. Så har det inte blivit. Istället har det blivit rekordmånga knappa förluster och stukat självförtroende. Inför den förra matchen gjorde man sig dessutom av med amerikanen Dennis Springs och EU-spelaren Michael Kingma. Istället svarade Ryan McDade för en stormatch med 26 poäng och 29 returer när Borås slog Plannja med 97-85. Uppsala har överraskande 1-1 mot Borås den här säsongen och Uppsalas spelare och coacher skulle må gott av att vinna den här tiebreakern.

Lars Ekström, headcoach i Borås Basket:

-Jag vet allt om Uppsala. Anders Jonsson, som är från därifrån, har gjort ett bra scoutingjobb. Danny Gathings har jag bra koll på sedan han spelade i Finland. Generellt måste vi spela jättebra för att ha en chans. Jag tror att flera av mina spelare måste göra sin bästa match för säsongen för att vi ska vinna. Det var mitt beslut att sparka Dennis Springs och Michael Kingma. Jag tyckte inte att de gjorde sina jobb som vi förväntade av dem. Många undrar över cirkeln jag formerar med tummen och pekfingret när laget spelar försvar ibland. Vi har faktiskt en massa olika tecken och de betyder olika saker. Ibland betyder cirkeln att jag vill att laget ska spela ett visst ’set play’ i nästa anfall. Vi ändrar tecken och betydelse hela tiden och det är t.o.m. svårt för spelarna att komma ihåg. Förändringarna som jag gjort med laget började långsamt och med få förändringar. Det startade med försvaret som har blivit mer aggressivt och aktivt. Och sakta men säkert har vi också gjort offensiva förändringar. Detta är första gången jag coachar ett lag utanför den finska ligan. Jag gillar Borås väldigt mycket och kan absolut se en framtid här, även om jag inte skrivit kontrakt över nästa säsong.