Orken räckte inte ända fram

Vi hade ledningen i tredje perioden men orkade inte fullfölja mot ett stjärnspäckat Uppsala.

På förhand betydde matchen inte mer än att Borås definitivt kunde undvika att komma sist och att Uppsala, om Solna eller Norrköping mot förmodan skulle förlora sina tre sista matcher, hade chansen att avancera. Uppsalas lagkapten Thomas Jackson visade vägen och var stark matchen igenom när hemmalaget visade vilka som ville mest.

Det gick fort i början. 3:22 in i matchen avslutade Danny Gathings ett break som betydde 12-0 till Uppsala. Hemmalaget hade med andra ord lämnat Solna-matchen bakom sig för gott och kom ut med en grym inställning. Anförda av Thomas Jackson, som konsekvent utmanade Borås försvar, verkade alla följa med.

När den värsta chocken hade lagt sig började Borås göra lite poäng och stannade efter en period på 11 poäng mot Uppsalas 21. Ryan McDade, som i Borås förra match tog hela 29 returer, låg visserligen inte ’on pace’ för returrekord men hade ändå utmärkta fem returer efter en period. I Uppsala inledde Giedrius Jankauskas bättre än på länge med fyra returer, en block och en steal efter tio spelade minuter. Ändå fick han sitta mycket på bänken i andra halvlek.

Uppsala ledde som mest med 14 poäng i den andra perioden. Men Borås åt sig, mycket tack vare Jonas Larsson smarta spel, in i matchen bit för bit och var som minst sex poäng ifrån Uppsala. McDade hade efter 20 spelade minuter bidragit med 10 poäng och 8 returer (slutade på 18 och 12). Hemmalaget hamnade dock aldrig i någon djupare svacka och kunde gå till halvtidsvila med 38-28.

I den tredje perioden var det Borås som kom ut med bäst inställning och det dröjde bara 3:17 innan Uppsalas ledning hade krympt till en futtig poäng. Wally Smith var märkbart irriterad och kallade till timeout. Efter denna var det bättre fart på hemmalaget som kunde skapa en ’run’ på 8-0. Men med 45 sekunder kvar tog Borås ledningen för första gången i matchen genom en trea signerad Henrik Carlsson. Den ledningen blev extremt kortvarig eftersom Mindaugas Budzinauskas omgående svarade med två poäng. Andreas Person fyllde på med en trea ’at the buzzer’.

Matchen fortsatte att gå i vågor och i början av den fjärde quartern var det Uppsalas tur att befinna sig på vågtoppen. Marko Djuric och Ryan McDade hade ett eget litet krig som även det böljade upp och ner. Ena gången var det Djuric som åkte på en teknisk foul och andra gången blåstes McDade av för att ha röjt för mycket i en retursituation. Språket dem emellan hade fått Torbjörn Gehrke att rodna.

I mitten av den avslutande akten ryckte Uppsala till sig en 17-poängsledning. Thomas Jackson var åter dominant då han ledde sina styrkor. Främste avslutare var Djuric och Jackson själv. I och med detta var matchen avgjord och slutsiffrorna blev 97-75 till Uppsala. På slutet satte coach Smith sin ’juniorfemma’ med Elias Westerlund, Richard Blomberg, Anton Gaddefors, Andreas Person och Sebastian Kvissberg. Blomberg sänkte en skön trea och Kvissberg visade upp fin bollteknik.

Liksom alla andra uppsalaspelare, revanscherade sig Budzinauskas rejält från insatsen i Solna i tisdags. Han hade fina 8 assista på sitt konto. Fredrik Jönzén gjorde sin bästa match sedan återkomsten från Spanien och landade på 9 poäng, 5 returer och en massa slit i det tysta.

-We ran out of gas, sa Borås headcoach Lars Ekström efter matchen och menade även att han borde ha gjort fler byten tidigare i matchen för att undvika detta.

-We’re still working on putting together a full game of 40 minutes. Right now we’re working in spurts, sa Thomas Jackson på presskonferensen. The next two games are very important for coming together as a team, fortsatte Jackson.

-Borås gav aldrig upp, men så kommer det att vara i slutspelet. Inget lag kommer ge upp. När vi spelar snabbt gör vi poäng, men vi måste kunna göra poäng när vi inte spelar snabbt också, menade Uppsalas headcoach Wally Smith.

Snacket under presskonferensen gled in på slutspelet och alla var eniga om att vilket motsåndet än blir så kommer kvartfinalen inte att gå av sig själv.

-08 Stockholm, till exempel, med Johan Åkesson är nu precis den typ av lag som Jonte Karlsson ville ha, med flera stora killar och skyttar, sa coach Smith.