Övertid skakade om Plannja!

Brödrakampen i Boråshallen togs till övertid där ett kämpande Borås föll på målsnöret

Första delen av matchen inleds av bra basket från båda lagen där Borås försöker utnyttja storleken och gå mycket 1vs1 när chansen ges. Gästerna hänförs av Brandon McNight som pressar Borås hela banan i försvar och styr upp anfall åt andra hållet. Första quatern slutar 20-23 till Luleålaget. Andra inleds i högre tempo och tuffare attityd hos båda lagen. Borås drar på sig en osportslig foul men låter inte det stoppa dem utan de fortsätter att spela hårt mot topptippade Plannja. Gästerna skapar ett litet gap med 6p men annars följs lagen mest åt och anmärkningsvärt är att 9/10 spelade Boråsspelare har gjort poäng. Vidare leder Borås returtagningen med 20-28 mot ett annars mycket större Plannja. Med en sekund innan halvtid tar Borås time-out och sätter ett inkastspel där Rickard Maråker sänker sin tredje 3p för kvällen. 40-41 i halvtid.

Tredje quatern präglas av en tempohöjning och gästerna tar över förarsätet med 52-44 samtidigt som Borås tar time-out. Plannja pressar fortfarande Borås guards hela banan och gör ett litet ryck till, 46-58. Borås kommer ut i 3-2/box + 1 zon och kämpar fram en time-out hos gästerna. Båda lagen har hittills knappt nått upp till 50 % på sina straffkastförsök vilket verkligen kunde ha vägt matchen tyngre åt båda håll om man haft bättre sänk. Borås fortsätter dock kämpa och når vid vilan 53-61.

I fjärde tillåts mycket gruff under korgarna och mycket kämparglöd om vem som ska ha returerna syns hos båda lagen. Man drar upp tempot en aning och gästerna behåller sin ca: 10p ledning tills det är ungefär tre minuter kvar. Nu börjar Borås inse allvaret och pressar hela planen och får några steals samt stops vilket leder till enkla poäng framåt. 71-75. Med 25 sekunder kvar skjuter Omar Zaghden i 2/2 från linjen och foular direkt efteråt. McKnight missar dubbelt vid linjen men Borås lyckas inte utjämna matchen utan tvingas att låta McKnight ställa sig vid linjen igen. McKnight som tynat bort mer och mer under matchens gång faller för pressen och skjuter än en gång 0/2. Med 1.2 sekunder kvar lägger Ryan den äldre i en lay-up och matchen går till övertid efter ett sista missat skott från Plannjas sida.

Den lilla publik som kommit till Boråshallen börjar nu låta på allvar medan Mike Palm fixar And-1 till hemmalaget och tar således ledning. Lagen följs åt och Borås kan inte riktigt lägga i sina skott trots att de kämpar otroligt och får med sig många offensiva returer. Med 1 minut kvar går Robin Ryan av planen med vad som verkar vara en lårskada. Nu tar Plannja också ledning med 80-83 och Borås sätter upp helplanspress och får i 2p men tvingas till foulnöd. Ryan den yngre lägger i 2/2 från linjen. Med 4 sekunder kvar och ställningen 82-85 har Borås bollen vid sidan och får in bollen till Jim Nyström som skickar iväg en svår trepoängare som får alla att hålla andan. Bollen träffar bakre ringkanten och stutsar iväg till jublande Plannjaspelare. 82-85 till Luleå.

Matchen var väldigt jämn där Plannjas ryck i mitten inte fick Boråsspelarna att ge upp utan de krigade verkligen fram övertid. Borås skakade verkligen om topptippade Plannja men föll som så många gånger i år på den absolut sista minuten. Hade något av lagen satt sina straffkast hade det avgjort matchen med marginal åt båda håll. Matchens lirare var idag ytterst svår att utse då båda lagen, speciellt Borås, hade en väldigt spridd ’stats’ och poängfördelning. I Borås får radarparet Zaghden och Karlsson (med en touch av Neffati som på 13min river ner 11 rebs) dela på titeln där de spred viktig energi, kämpavilja och satte viktiga skott samt 14 returer från Omar. Kampen Ryan vs Ryan tog lillebror hem men kanske hade Robin som tog Borås till övertid avgjort matchen om han inte blivit skadad…

Oskar Andersson