Västderbyt avgjordes i sprakande förlängning!

Borås ledde matchen igenom men man var nära att falla på målsnöret i ett jämt slut. Jim Nyström räddade förlängning och därmed matchen. 2-1 till Borås!

Derbyt inleds med riktigt lekande anfall för båda lagen men speciellt för hemmalaget. Gästerna provar på zonförsvar för att stoppa Boråsmannarns flyt utan lycka. Vi har 6 poänggörare som tillsammans lyckas skjuta i 35p och korgen glöder. Gothias anfall är inte heller dåligt, de stoppar i 26p men trots den prestationen verkar det klent mot våra 35. Det syns varken på Jim Nyström eller Henrik Carlsson att de varit skadade och Simon Andreassen producerar hela 9p i första. 35-26 för hemmalaget och underhållande basket väntas! Andra börjar i samma tempo där poängen dock inte florerar som i första men spelet blir inte sämre för det. Båda lagen har hög intensitet och det ena kvalitativa anfallet avlöser det andra. Gästerna tar timeout i mitten av quatern för att behålla fokus i sitt upphämtningsförsök samtidigt som vi kommer ut i zonförsvar. Tempot präglar quatern ut och Gothia kommer igen en aning, ställningen vid halvtid är 49-42. Båda lagen spelar runt på 8 spelare där Pat Ryans mannar skjuter hela 71.2 % (26/36) innanför 3p linjen, Gothia svara med 4/9 3poängare.
Gästerna kommer hetast ur pausen och varierar zon med man-man försvar som tvingar hemmalaget till de första svåra avsluten i matchen. De verkar de 3 första minuterna komma ifatt oss men spelarna känner flåset och rycker upp sig. 3 nya minuter går och än en gång springer Gothia precis bakom oss och coachstaben signalerar time-out med ca: 4 minuter kvar och ställningen 59-54. Bortalaget kommer ikapp när det missas flera 3-poängare och i försvar, quatern avslutas 68-66 där det är Mike Palm som håller i och stretar emot Kim Palmqvists sänk och försök att ta över ledningen.
Kampen tätnar och det är 72-72 efter 3 minuter. Båda lagen springer och offrar sig i alla situationer men det är Gothias offensiva returplockning som håller dem nära oss på poängtavlan. Med halva quatern spelad tar Gothia över ledningen, 72-74, samtidigt som de tar time-out. Offensiven klickar inte riktigt som förut i matchen men det föder bara mer energi och tempo hos spelarna. Boråshallens läktare glöder och Gothia har konstant en 2p ledning där stundande spelare missat 7/10 straffkast de senaste minuterna. Det är fortfarande kampen Palm vs Palmqvist som präglar poänggörandet och båda sätter viktiga skott för respektive lag. Med 1 minut kvar att spela leder gästerna med 5p och time-out kallas av Boråslägret. I första sekvensen blir hittils poängbästa i Gothia, Palmqvist, utfoulad och Palm sänker 2/2 straffkast där Robin Ryan sänker 2/2 i nästa efter en turnover av gästerna. Med 9 sekunder kvar skiljer endast 1p (85-86) lagen åt där också båda har lagfoul.

 Fouldramat fortsätter och Gothia är upp 3p när Robin Ryan blir foulad på ett 3p försök med 0.5 sekunder kvar på klockan. Han missar första och hoppet verkar ute, andra sitter och med 2p upp mot derbygästerna missar Robin sista. Från ingenstans kommer spänstfenomenet Jim Nyström och tippar i 2p och förlängning är ett faktum. Med en minut kvar av förlängningen som domineras av Borås leder vi med 5p. Gothia har som tidigare många offensiva returer men kan inte riktigt lägga bollen i korgen mot tufft hemmaförsvar. Vi är som mest uppe i en 8p ledning men Gothia vägrar släppa taget och med 9 sekunder kvar är ställningen 105-101. Liam Rush sänker ännu en tuff 3a där Robin Ryan direkt efter blir skickad till linjen och avslutar matchen med 107-104.

 
Matchens lirare blev utsedd till Mike Palm hos vinnarna och Rhys Carter hos gästerna. Carter ledde sitt lag hela matchen och var 2 returer och 1 assist från en trippel-dubbel.  Mike Palm sänker 33 poäng, river ner 12 returer och visar otrolig kyla matchen igenom. Vidare kan man inte utesluta Jim Nyströms 21p, 8 returer, 5 assist och en galen kämparglöd där han själv tog laget till förlängning enbart på vilja i och med sin tip-in.  Borås kan titulera sig senaste derbyvinnare och som man gjorde det, otrolig insats från båda lagen där publiken inte kunde bli annat än njuta av spänningen. Boråshallen helt klart platsen dit alla Boråsare kommer ta sig till för att slippa vinterkylan, för här finns inget annat än riktigt spänning, äkta glädje och kämparglöd!

Oskar Andersson