Borås till slutspel!!

Det krävdes en rafflande förlängning men Borås avgjorde själva och slog serietvåan Plannja och tog sig som första helsvenska lag till slutspel i Basketligan!

Inledning av matchen är inte särskilt fartfylld utan båda lagen spelar långa anfall som inte riktigt ger mycket till utdelning. Däremot tar båda lagen många offensiva returer och mot slutet av quatern börjar också skotten falla. Plannja spelar runt nästan alla 10 spelare i en aggressiv zon som Borås också mot slutet lyckas skjuta sönder. Borås har ledningen efter första med 26-19.Tempot ökar inte direkt i andra utan lagen spelar runt och den enda intensitetshöjningen som kan anas är att de offensiva returerna fortsätter radas upp. Mot slutet av quatern sänker Henke Karlsson en trepoängare från någonstans närmre halvplan än 3p-linjen vilket blev tändvätskan för båda lagen. Borås fortsätter att sitta i förarsätet och trots att Plannjas John Williams redan gjort 18p håller man i sin ledning, 46-39, och visar att man tänker ta sig till slutspel.
 
Plannja visar direkt att man inte trivs med att ligga under och sätter upp en aggressiv helplanspress för att jämna ut resultatet. Borås håller undan och det är egentligen Håkan Larsson som håller bortalaget i matchen med 5/5 3p-skott. Med 4 minuter kvar tar Plannja en teknisk foul efter missnöje med ett domslut och Mike Palm får utöka ledningen till 10p. Båda lagen lägger i en högre växel men det är fortfarande Larsson som Plannja i matchen medan det som vanligt är lagmaskinen Borås som tillför poängtavlan. Gästerna knaprar in på Borås ledning men en sista sekunden-trea från Mohammed Neffati håller Plannja på det avstånd som de varit hela tiden, 65-58.
 
Än en gång sätter Plannja upp sin agressiva zon som också ger resultat då de mot mitten av quatern är jämsides med hemmalaget. Gästerna trycker upp tempot och tar många hårda drives mot korgen som får Boråsförsvaret i obalans. Fram tills det att det endast är 1 minut kvar leder Borås med 2p då John Williams återigen vaknar till liv efter halvtid och ordnar en and-1. Efter några vändningar till och från straffkastlinjen leder nu Plannja med 83-81 med endast 22 sekunder kvar att spela där Borås har bollen. Nyström sätter 2/2 från linjen med 9,3 sekunder kvar och i samband med detta tar gästerna time-out. Efter en pick-and-roll tar Jim Enbom ett tufft sista skott som går ring ut och skapar förlängning, 83-83.
 
Femte quatern inleds starkast av gästerna där de lyckas ta ledningen med 85-89 efter halva perioden spelad. I samband med att Henrik Karlsson får gå till linjen efter foul drar Plannja ännu en gång på sig en teknisk foul vilket gör att Karlsson sänker 4/4 från linjen och Borås får bollen vid halvplan med ställningen 89-89. Lagen byter några missade anfall och straffkast och med 23 sekunder kvar är ställningen 91-90. Plannja tar time-out och Borås får bollen efteråt där Ryan lyckas dribbla runt i några sekunder innan han får gå till straffkastlinjen där han endast sätter 1 / 2. Returen går till Håkan Larsson som med 12 sekunder kvar dribblar upp bollen och levererar till Jim Enbom som får ta ett riktigt tufft skott mot bländande försvar mot Henrik Karlsson. Skottet som ser ut att ha en fin båge dimper ner strax framför ringen och hela Boråshallen som höll anda utbrister i ett mäktigt slutspelsvrål!
 
Lyckan som hemmalaget sprutar ut när slutsignalen går är obetalbar och man inser att man som första helsvenska lag tagit sig till slutspel i svenska basketligan. Matchens lirare är svår att utse men Henrik Karlsson visar att han är en ledare och tar mycket ansvar samt viktiga beslut både i försvar och anfall. Vidare måste man lyfta upp alla spelare i Borås eftersom de alla visar riktigt glöd och de flesta gör en av sina bästa matcher i Boråslinnet. Plannjas John Williams gör ett otroligt grovjobb med 35p och 15 returer varav 8 är offensiva. Efter glädjevinsten tackades också Jonas Larsson av för sin tid som spelare och hela Boråshallen stod upp när Larsson i ett rörande ögonblick i korthet fick höra hur mycket han egentligen tillfört och betytt för inte bara basketen i Borås utan även för hela Sverige.

Oskar Andersson