Borås är redo för Basketligan 2010-2011

Nu är alla träningsmatcher spelade, spelsystem finslipade och formen toppad, allt detta inför Svenska Basketligans säsongspremiär som inleds på fredag på bortaplan mot Norrköping.

Inför varje säsong spekuleras det alltid om hur slutspelsplatserna skall fördelas och vem som slutligen tar hem guldet samtidigt som man gissar vilka spelare som kommer utmärka sig extra mycket. Om man försöker summera alla röster och spekuleringar som pågått under försäsongen verkar det som att de flesta tippar Norrköping som given vinnare även av årets Basketliga. Detta är förstås inte förvånande då klubben gjort en enorm satsning på både spelare och faciliteter vilket också gett resultat i form av ett SM-guld samt framgångar i baltiska ligan som nu utvecklas till diverse europeiska ligor.

 

Tätt följt av förra årets guldmedaljörer hänger som vanligt Sundsvall, Solna och LF Basket (tid. Plannja Basket). De fyra klubbarna har nästan alltid varit de största aktörerna inom svensk basket och har också alltid synts i toppstriderna om både titlar och bra placeringar i slutspelet. Även i årets upplaga har Dragons, Vikings och LF satsat hårt och presenterat både spelartrupp och målsättning som ser ut att gå långt.


Givetvis är inte toppskiktet oslagbart vilket man såg i söndags då BoråsBasket slog just Solna Vikings i en träningsmatch som spelades på neutral mark i Husqvarna. Det är svårt att kategorisera nästa skikt i kampen om SM-guldet eftersom alla klubbar har gjort tuffa värvningar, dels i och med att de flesta lagen har kunnat lägga finanskrisen bakom sig och dels för att sporten i sig utvecklats där nästan alla lag kan ta fram flera nya talanger som bli bättre för varje år. Hör man till hur snacket går verkar de flesta tro på att Uppsala ska knipa en högre placering möjligen följda av Södertälje. Det är långt ifrån säkert att lita på förra årets resultat, men när det kommer till Örebro är inte många hoppfulla medan tankarna kring både 08 Stockholm och Borås verkar variera stort.

 

Förra året tog man sig som första svenska lag någonsin till slutspel med en trupp enbart bestående av svenska spelare. Inför stundande säsong har man breddat truppen rejält i form av Kellen McCoy och Chris Lewis, samtidigt som man mot slutet av lagbygget kom över Christopher Ryan som sägs vara Sveriges största ungdomstalang för tillfället. Viktiga all-round-spelarna Henke Carlsson och Simon Andreassen har också förlängt med sitt fjärde år i klubben samtidigt som Basketligans tuffaste krigare, Mohammed Neffati, också står klar. Bröderna Ryan, som främst utmärker sig med sin kvickhet, kommer bli ett svårstoppat par där Robin förra året startade så gott som varje match och Christopher var en nyckelspelare för LF Basket. Lägg då till de unga och hungriga talangerna Nikica Rajacic, Adam Andersson, U-landslagsmannen Fredrik Andersson, Filip Elison och ni har troligtvis det lag i Basketligan som kommer överaska mest under kommande säsong.

 
Många tänker säkert tillbaka på de säsonger då Borås inte tagit sig till slutspel, men nu är man en etablerad klubb med en stark ledning full av rutin samtidigt som man byggt upp en stabil spelartrupp. Man ska heller inte glömma att man tog sig till slutspel förra säsongen, redan då med ett underskattat lag. Under det årliga coachmötet som ägde rum för några dagar sedan tippade man hur det skulle gå i årets säsong av basketligan och där, bland de som troligtvis kan mest om svensk basket för tillfället, sades det att Borås är ett lag som troligen kommer att klara sig över förväntningarna.

 

För att summera det hela verkar Basketligans coacher hysa respekt för Borås som en ny, aningen tyngre aktör medan andra basketkunniga tippar åt andra hållet. Det är alltid kul att titta i facit och veta vem som hade rätt från början men nu får vi vänta, eller snarare njuta av hela kommande säsongen av Basketligan 2010/2011 innan vi får reda på svaret.

 

Jag tror Borås tar sig vidare till det hårdaste slutspelet på länge, vad tror du? Besök vår Facebook-sida (BoråsBasket) och berätta vad du tror om kommande säsong!

 

 

Hur man än tror att säsongen kommer utveckla sig är en sak säker:  Borås är redo.  

  

 Varmt välkomna till en ny spännande säsong av Svensk Basketligan där BoråsBasket i Boråshallen kommer bjuda på hösten och vinterns absoluta bästa underhållning!

 

Oskar Andersson