Uppsala hade siktet inställt

Trots några härliga energikickar lyckades man inte nå hela vägen ut på Uppsalas duktiga skyttar som tillslut sänkte hemmalaget. Hemmalaget kom till spel utan sjuke Christopher Ryan och en bortrest Fredrik Andersson.

 

Borås inleder matchen i en helplanspress för att direkt tvinga gästerna till snabba och svåra beslut. Man lyckas med att hålla försvararna framför sig, dock har Uppsala ett bra sänk där man lägger i det mesta. Borås lyckas också väldigt bra i anfall där man visar upp att verkligen behärskar de snabba omställningarna och utnyttjar de luckor som skapas för att antingen dra foul eller skjuta treor. Mot slutet av första perioden övergår matchen till en trepoängstävling där båda lagen både slänger iväg och sätter flera snabba trepoängare, 21-19. Andra perioden inleds av att Uppsala fortsätter att vara ett stort hot utifrån där man sänker flera trepoängsförsök samtidigt som man tar sig förbi hemmalaget och avslutar halvleken med ställningen 40-47.

Hittills är det Henrik Carlsson som visat prov på både bra skytte och tuffa drives mot korgen som håller Borås på behörigt avstånd till Uppsala som totalt har hela 36 avslut på korgen jämfört med Borås 27.

Hemmalaget kommer ut hetast och visar än en gång att när man höjer tempot i matchen är man som bäst. Man spelar tufft försvar och tvingar gästerna till en del misstag och svåra lägen som man trots hård bevakning lyckas konvertera till poäng. Borås går mot mitten av perioden över till zonförsvar samtidigt som Nikica Rajacic byts in för andra gången i matchen där han trots sin första säsong i Basketligan spelar mycket moget. Det är också nu hemmalaget gör ett ryck och skapar momentum samtidigt som man tvingar gästerna till timeout med 1 min kvar av tredje perioden. Mot slutet byter man poäng med varandra och inför sista perioden är ställningen 55-60.

Fjärde perioden drar igång med ett högt tempo där båda lagen försöker ta övertaget genom snabba poäng. Det är också till båda lagens besvikelse då man missar flera av försöken och man inser att man får lugna ner tempot en aning. Efter flera misstag, några oturliga, som Uppsala utnyttjat har man återigen skapat en ledning på 8p, 58-66 med 5 min kvar att spela. Gästerna fortsätter som förut och nätar ännu en trepoängare och Boråsledningen kallar till time-out för att organisera försvaret och motanfallet. I nästa sekvens blir Fredrik Jönzén utfoulad och efter hårt arbete på golvet av både Kellen och Nikica dunkar Chris Lewis i både två poäng och en massa ny energi åt hemmalaget. Trots en stark uppryckning av hemmalaget visar Uppsala sig från sin bästa sida bakom trepoängslinjen och kan vinna matchen med 75-85.

Matchens utropstecken hos hemmalaget blir utsedd till Henrik Carlsson (22p, 4/6 3p) som visar prov på mycket starkt trepoängsskytte och tuffa drives där han skapar lägen åt sina medspelare. För Uppsala åker Richard Eriksson och hans 25p (7/13 2p, 3 /4 3p) hem med priset som matchens lirare. Trots sjuke Christopher Ryan spelar man mycket bra försvarsspel mot ett Uppsala som skjuter utomordentligt bra från trepoängsland. Matchen vägde flera gånger men det var från andra perioden som gästerna satt i förarsätet och hela tiden lyckades sätta käppar i hjulet när Borås kom för nära. För att kunna gå hela vägen ikväll hade Borås varit tvungna att minimera sina misstag samtidigt som någon mer är Mike Palm och Henrik Carlsson varit tvungna att producera lite till framåt.

 
 
Oskar Andersson