Klubbdirektör, sportchef och nu även assisterande coach

 

Det är bara en dryg vecka kvar innan Borås Basket spelar säsongspremiär mot Kings i Södertälje. Kvar vid Borås-skutans rodersom headcoach (sedan 2008) finns den trygge Pat Ryan. Men vid hans sida har en förändring skett. Borås assisterande coach heter inte längre Magnus Jason. Ny på positionen är ingen mindre än Jonas Larsson.

Om namnet Jonas Larsson känns bekant så är det inte underligt på något sätt. Jonas är nämligen hela Borås Baskets själ och har, utöver sina åtaganden som assisterande coach, även ansvaret som klubbdirektör och sportchef. Det är alltså tre betydande poster som den f.d. landslagsmannen innehar. Men hur hinner han med allt?

 

-Laget tränar på kvällarna och klubbdirektörsrollen kan jag ju förlägga till dagtid. Sedan är jag faktiskt inte med på exakt alla träningar. Men vill jag poängtera att jag får jättemycket hjälp från människor i föreningen. Det är deras insatser i kombination med mina egna som får det att fungera, säger Jonas.

 

För att få en struktur och en modell att jobba enligt så har Pat Ryan och Jonas Larsson fördelat det praktiska coacharbetet emellan sig.

 

-Det är Pat som har byggt det här laget och dess sätt att spela. Dessutom är det han som tar hand om det allra mesta, inklusive all scouting av motståndare. Jag hjälper till och fokuserar främst på vårt eget spel och i synnerhet på vad vi gör i försvarsspelet, berättar Jonas.

 

Den 2 oktober spelar Borås Basket sin sista träningsmatch innan det verkliga allvaret sätter igång. För generalrepetitionen har klubben bjudit in ligakonkurrenten ecoÖrebro. Är du sugen på att se om Pat och Jonas har lyckats få fason på laget? Då är du varmt välkommen till Boråshallen klockan 15:30 på söndag. Den här gången gör det heller inget om du glömmer plånboken hemma eftersom klubben bjuder på entrén.

 

Magnus Jason, som var assisterande coach innan Jonas, finns kvar i föreningen och är nu headcoach för utvecklingslaget.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Christian Johansson/PAPAC.