”Att de förlängde med Johnell Smith var viktigt för dem”

 

Lördagen den 8 oktober är dagen då årets upplaga av Borås Basket, med sju nyförvärv, spelar sin premiärmatch i Basketligan. Detta sker på bortaplan i Täljehallen mot respekterade Södertälje Kings med stjärnan Johnell Smith i spetsen.

Kvar från det Borås Basket som spelade kvartfinal mot LF Basket i våras är rutinerade Henrik Carlsson, Mike Palm och Chris McKnight samt ungtupparna Fredrik Andersson och Nikica Rajacic. I truppens finns totalt tolv spelare, vilket innebär att hela sju man har värvats eller flyttats upp från utvecklingslaget.
 
Omar Krayem är, vid sidan om McKnight, lagets andra amerikan. Han beskrivs träffsäkrast som en trollkonstnär som kommer att leda laget från bakplan.
Ryan Zamroz är också amerikan, men med italienskt pass. Han blir lagets största hot från trepoängslinjen med sin välkalibrerade bössa. 
Jason Thomas är amerikan även han, men med israeliskt pass. Jason drar fördel av sin imponerande kraft och förmåga att stoppa bollen i korgen.
Mattias Göransson är lagets mest mångsidige spelare. En herre med ett SM-guld och massor av rutin från fyra olika ligaklubbar i bagaget.
Fredrik Larsson är en ung och stor spelare med bra känsla i skottet. Han kom till Borås från Stenungsund via KFUM Göteborg.
Hajzer Ismaili är ungdomslandslagsmannen som tagit klivet från Marbo. Hajzer är dessutom en klippa i Borås Baskets utvecklingslag.
Oskar Andersson är en ung och tänkande basketspelare som även han dubblerar med spel i utvecklingslaget.
 
Lördagens motståndare, Södertälje Kings, leds av respekterade coachen Vedran Bosnic och är, precis som Borås Basket, ett lag som lurar lite i vassen bakom guldfavoriterna. Men kanske är Kings ett snäpp lurigare. De har nämligen inte visat sig på hemmaplan under försäsongen och inte mött någon av sina konkurrenter i Basketligan. Med andra ord är det svårt att veta vad som väntar i premiären.
 
Vad man ändå vet är att Johnell Smith – en av Basketligans allra bästa spelare – är kvar i Södertälje. Från guardpositionen är han nyckeln även i årets upplaga av Kings. Några andra tongivande spelare som finns kvar är scorern Dino Pita, playmakern Adnan Chuk och krigaren Mantas Griskenas.
 
Men man har adderat också. Amerikanen Kenneth Simms blir en ny bekantskap för den svenska publiken och är därmed svår att bedöma. Alex Lindqvist (från Solna Vikings) och Jesper Andersson (från Uppsala Basket) är redan etablerade namn i Basketligan och därmed vet man mer vad man kan förvänta sig av dem. Båda blir med all säkerhet fina tillskott för coach Bosnic i hans lagbygge.  
 
-Det blir en bra premiär, men tuff. Det är alltid tuffa fajter mot Södertälje och jag respekterar dem som ett riktigt bra lag. Det blir roligt att testa oss själva mot dem. Kings har vunnit några turneringar utomlands under försäsongen och blir antagligen ett av de bättre lagen i ligan. Med Alex Lindqvist och Jesper Andersson kommer de att bli lite bättre än ifjol. Och att de förlängde med Johnell Smith var viktigt för dem, säger Borås Baskets headcoach Pat Ryan inför bortapremiären.
 
15:04 på lördag är det uppkast i Täljehallen. Har du inte möjlighet att följa laget på plats så behöver du varken hänga läpp eller gå lottlös ändå. Borås Baskets egen Jonas Sehlin kommer nämligen att liverapportera från premiärmatchen på www.facebook.se/borasbasket. Passa även på att ”gilla” Facebook-sidan om du inte redan gjort det!
 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Christian Johansson/PAPAC.