Drakarna detroniserade i Boråshallen

 

Borås lyckades äntligen, efter två knappa förluster, knäppa en av Basketligans giganter. Detta trots stora foulproblem på nyckelspelarna Mike Palm och Ryan Zamroz.

Omar Krayem, Ryan Zamroz och Mattias Göransson. Där har ni trio som såg till att Borås Basket ledde matchen mot regerande svenska mästarna Sundsvall Dragons med 14-9 efter fem minuter. Sundsvall hängde dock med hyggligt tack vare bra skytte och någon dunk från amerikanerna Marcus Johnson och Dino Gregory
 
Mike Palm, som normalt sett är en otroligt viktig spelare för Borås, skulle inte komma att ha en lätt kväll. Redan efter sex och en halv minut hade han olyckligt avblåsts för två fouls. Ett positivt tecken var däremot att Borås redan efter åtta minuter hade spelat runt på nio spelare. Och efter den första perioden var det hemmaledning, 26-22.
 
I periodpausen predikade Sundsvalls headcoach Peter Öqvist för sina spelare att nyckeln satt i deras defensiv. Att de hade lyssnat på sin coach märktes tydligt i början av den andra perioden.
 
”Hey, det där var tre billiga fouls,” ropade Ryan Zamroz till domaren när han förpassades till bänken med tre fouls två minuter in i andra perioden. Mike Palms tredje foul kom med 6:13 kvar av halvleken. Med andra ord; foulproblem på två nyckelspelare.
 
Under slutskedet av andra perioden var Fredrik Andersson och Omar Krayem mycket bra framåt. Fredrik sänkte en tung trea och Omar producerade två and-one-spel inom loppet av en minut. Sedan fortsatte han. Trollkarlen från Eastern Washington orkestrerade så att Chris McKnight fick stoppa i 46-38 till hemmalaget. Sundsvall tvingades kalla timeout. 
 
Det skulle dock visa sig att det inte är någon slump att Sundsvall är mästare. Tuffa Hlynur Baeringsson och iskalla scorern Jakob Sigurdarson klarade att hålla siffrorna till 48-42 i halvtid.
 
I tredje perioden lirade Krayem fram McKnight med en studspass mellan sina egna ben. McKnight hade bara att dunka i 52-44. 
 
Sedan kom så Palms fjärde foul. Då återstod 6:23 av den tredje perioden. Efter detta började Borås försvar att svikta betänkligt. Sundsvall gjorde plötsligt väldigt enkla poäng och minskade gapet till endast två poäng inför fjärde perioden.
 
I början på fjärde tog Dragons ledningen för första gången på mycket länge. Men Borås formligen vägrade att ge sig. En stund senare lyckades man producera en run på 5-0 till 80-77. Krayem sänkte sedan en viktig trea till 83-79 med tre och en halv minut kvar av matchen.
 
Slutet blev supernervöst. Dragons återtog ledningen med 84-85 genom en returdunk av Dino Gregory. Då återstod 2:23. McKnight satte sedan en lång och mycket härlig tvåa till 86-85 med 1:18 kvar.
 
Jason Thomas, som stod för en grym insats matchen igenom, råkade förlora balansen i försvaret mot Marcus Johnson. Johnson missade dock sitt öppna läge och Mike Palm knep matchens dittills viktigaste retur. Krayem penetrerade sedan och skaffade sig två straffkast. Han satte det ena till 87-85. I Sundsvalls nästa anfall stal Krayem bollen, pushade den över hela planen men missade sin layup. Lyckligtvis fanns McKnight på andra sidan korgen. Där slet han ner matchens allra viktigaste retur och belönades med två straffkast när han försökte stoppa bollen i korgen. Med 23 sekunder på matchuret satte grovjobbaren båda straffarna till 89-85. 
 
Här kunde man börja ana att hemmalaget skulle vinna. Den känslan förstärktes ytterligare när Jakob Sigurdarson missade sitt trepoängsförsök. Borås breakade genom Ryan Zamroz och fick till ett inkast på offensiv baseline med 6,9 sekunder kvar. Sedan isade Mike Palm segern genom att sätta två straffar till 91-85.
 
I och med detta landade Borås Basket på 2-2 efter de fyra extremt tuffa inledande matcherna. Ett facit som lagledningen känner sig helt okej med.
 
Citat från presskonferensen finner du här.
 
Borås Basket-Sundsvall Dragons: 91-85 (26-22, 22-20, 24-28, 19-15).
 
Poänggörare Borås: Omar Krayem 26, Chris McKnight 23, Jason Thomas 13, Mattias Göransson 9, Ryan Zamroz 7, Fredrik Andersson 5, Mike Palm 4, Henrik Carlsson 4.