Drakarna på fall – nästa 08 Stockholm

 

Leendena har inte hunnit försvinna. De stående ovationerna ekar fortfarande i Boråshallen. Det är ungefär så det känns. Borås Baskets seger mot Sundsvall Dragons har varit njutning hela veckan. Men redan på fredagskvällen är det dags för nästa utmaning – bortamatch mot 08 Stockholm i Fryshuset.

 Som spelare eller coach gäller det att inte gräva ner sig för mycket efter en förlust. Samtidigt är det heller inte nyttigt att njuta för mycket efter en seger. Om man inte klarat av det senare och befinner sig i ett glädjerus när det är dags för nästa match så kan man råka ta för lätt på uppgiften.

 
08 Stockholm Human Rights är, vad det verkar, bättre i år än man var ifjol. Och det har sina anledningar. En av dem är visuellt mycket iögonfallande.
 
När Helsingborg Pearls ligalag gick i konkurs, på våren 2009, så skrev lagets center kontrakt med 08 Stockholm för resten av säsongen. Han hette och heter Johan Åkesson och är 210 cm lång. Tillsammans med 211 cm långe Joakim Blom, som redan fanns i nollåtta, bildade han en stor och fruktad duo. Åkesson och Blom var helt enkelt tvillingtornen som istället för att själva bli attackerade (som skyskraporna på Manhattan), satte skräck i alla konkurrerande lag.
 
Efter den säsongen skrev Åkesson på för Plannja Basket (som sedan bytte namn till LF Basket) och blev kvar i två säsonger. Men när Åkesson i våras ville förlänga avtalet så ville LF annat. Istället lockades han tillbaka till Stockholm och Nollåtta, där LF Bakets assisterande coach Tommie Hansson, redan hade landad jobbet som headcoach. Inte nog med att Åkesson och Hansson återförenades. Blom, som hade flirtat med tanken på att avsluta karriären, bestämde sig för att det kunde vara kul att bli en del av tvillingtornen igen.
 
Oavsett 08 Stockholms tvillingtorn så har Borås Basket historiskt sett haft svårt för att vinna i Fryshuset. Dessutom var det Nollåtta som vann när de båda lagen möttes på försäsongen.
-Men det var nyttigt. Det är bra att vi redan har fått känna på deras fysiska försvarsspel, menar assisterande coachen Jonas Larsson.
 
08 Stockholm bygger mycket på att man har många bra spelare att tillgå. Deras bredd imponerar och i segermatchen mot Jämtland under onsdagskvällen hade alla tio spelare producerat poäng redan innan första halvlek var över. Faktum är att bänken, efter 40 minuter, hade stått för fler poäng än startfemman hade. Nollåttorna ledde med 22 poäng i halvtid och vann matchen med 82-96.
 
Läget i Borås Basket är relativt gott inför matchen mot 08 Stockholm. Fredrik Andersson och Chris McKnight tränade inte för fullt på onsdagsträningen men båda kan förhoppningsvis spela när det är dags för match.
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Christian Johansson/PAPAC.