Offensiva Borås sköt sönder 08 Stockholm

 

91-101 kan man kalla highscoring. Men det är ungefär så det brukar se ut i Basketligans arenor när Borås Basket är på besök. Den här kvällen vann bortalaget mycket tack vare en sanslöst effektiv förstaperiod.

Borås Basket tog en flygande snabb ledning i bortamatchen mot 08 Stockholm. Mattias Göranssons tredje trepoängare betydde 15-6 till hans orangeklädda lag. Efter en period hade Borås greppet om matchen med 16-33.

08 Stockholm gick konsekvent till den postande Johan Åkesson i den andra perioden. Åkesson var fruktansvärt effektiv (18 poäng i första halvlek) och gjorde så att Borås ledning krympte till endast sex poäng med fyra minuter kvar innan långa pausen.

Sedan beslutade Nollåttornas headcoach Tommie Hansson att det var dags att vila Åkesson någon minut. När han kom in igen verkade hans lagkamrater ha glömt bort vad som var effektivt. Borås kröp sakta upp till en ledning på ca tio poäng igen. Innan halvleken var över hade högtflygande Jason Thomas bjudit publiken på en sjukt fet rebound slam.

47-57 var halvtidsresultatet.

 
Jason Thomas fortsatte på den inslagna vägen med hårt slit och effektivt spel. Men eftersom Johan Åkesson kom igång med sin offensiv igen så lyckades Borås inte skaka av sig förföljarna. Det kändes även som att matchen tappade i tempo i den tredje akten. 68-80 stod det på poängtavlan när det hela skulle avgöras i fjärde.
 
Chris McKnight, som hade tidiga foulproblem (fjärde foulen med 7:02 kvar av tredje), startade den fjärde perioden och hade med sig ledarskap och lugn. Tidigti den avslutande perioden foulade Olivier Ilunga ut sig. Men innan han fick sätta sig på bänken för gott hade han hunnit med att sänka ett par tunga treor. En annan som satte en grymt viktig trea var Joakim Blom. Det gjorde han med 3:29 kvar av matchen och den innebar 84-90.
 
I slutet slet 08 Stockholm som djur och knep massor av offensiva returer. Men när McKnight satte en långtvåa från hörnet som gav 84-94 så kändes det som Borås avgjorde matchen. Då var det nämligen bara 2:19 kvar att spela. Tillslut spikade siffrorna till 91-101.
 

Tyvärr var det stora problem med statistiken från mitten av tredje perioden och framåt. Därför finns inga poänggörare i den här artikeln.

Text: Magnus Stråhle. Foto: Christian Johansson/PAPAC.