Borås till serieledning efter seger mot Jämtland

 

Jämtland chockade Borås i början av matchen och hade en tidig ledning innan hemmalaget vaknade. Borås spelade succesivt upp sig men nådde aldrig några högre höjder under matchens första halva. Därför var man glada över att bara ligga under med tre efter två perioder. Tillslut avgjordes allt under fjärde periodens sista fjärdedel, då det var lagspelande Borås mot Jämtlands go-to-guy Evaldas Zabas.

Gästerna från Östersund flög ur startblocken när Wilson-bollen kastades upp i Boråshallen exakt 19:04 på tisdagskvällen. Boakai Lalugba dunkade i 2-9 för Jämtland Basket efter bara några minuter. Normalt är detta en situation där man, som coach i underläge, tar timeout. Men det gjorde inte Borås Baskets headcoach Pat Ryan. Istället lät han The Omar Krayem Show börja. Krayem lekte i sex raka poäng för Borås innan han skojade fram en ljuvlig no-look-pass till Mike Palm. Palm hade bara att lägga i bollen.  Innan Jämtland, eller Krayems lagkamrater för den delen, hade fattat vad som hände så var Borås i ledning 14-13.
 
I den andra perioden var det ett gäng supermotiverade jämtar som intog planen. Ledda av främst Andreas Karlsson såg man till att kapa till sig en ledning på fem poäng efter tre minuter. Eftersom Ryan Zamroz inledde med iskallt skytte (0 av 5 i halvleken) var det skönt att Henrik Carlsson och Chris McKnight kunde hålla Borås kvar i matchen. Vid ställningen 35-41, då Jämtland hade gjort en layup via ett snyggt backdoor- spel, fick Pat Ryan nog och ville prata igenom taktiken med sitt lag.
 
Hemmalaget repade sig något. Mot slutet av den andra perioden var det Jason Thomas som visade vägen med sin järnvilja. Han var den stora anledningen till att Jämtland inte ledde med mer än 44-47 i halvtid.
 
Omar Krayem inledde andra halvlek med två fouls på kontot. Inget speciellt med det. Men den tredje periodens första spelminut skulle visa sig mycket olycklig för Krayem. Efter endast 1:05 hade Krayem nämligen fått sin fjärde foul och placerades på bänken. Tack och lov så hängde övriga hemmaspelare inte läpp. Mattias Göransson avslutade ett break med en dunk och Kapten Carlsson satte både en layup och en trea på vägen till 59-51. Det var starten på en 10-0-run för Borås. Mot slutet av perioden kom även en, för Ryan Zamroz, förlösande layup. Bollen gick i korgen. Sedan ramlade en trea och en lång tvåa från Zamroz igenom nätet av bara farten.  Efter tre perioder var det hemmaledning, 73-67.
 
Borås knep snabbt ledningen med 77-67 i början av fjärde. Men direkt efter att Jämtland hade stoppat i sina första poäng för perioden så lyckades Stefan Hellgren stjäla bollen från Krayem och skicka bollen till Brynjar Björnsson som drog i en viktig trea till 77-72. Det var allt som behövdes för att jämtarna skulle få vittring igen. Och med 4:50 kvar drog Andreas Karlsson i trepoängaren som betydde 82-82.
 
Mike Palm, Chris McKnight, Mattias Göransson och Ryan Zamroz – där har ni killarna som sköt i bollen för hemmalaget under de sista två och en halv minuterna. På andra sidan handlade allt om Evaldas Zabas (tvåa i Basketligans skytteliga innan den här matchen) som gjorde elva poäng i det som kallas crunch time. Tyvärr, för Jämtland, så räckte inte Zabas poängexplosion till för att vinna matchen. Segern tog istället Borås hand om och siffrorna skrevs till 99-97 (Brynjar Björnsson satte en trea exakt på slutsignalen). Därmed är Borås etta i tabellen efter sex omgångar.
 
 
basketbloggenBorås Tidning kan du läsa citaten från presskonferensen med Pat Ryan, Dennis Aulander, Henrik Carlsson och Ryan Zamroz.
 
Borås Basket-Jämtland Basket: 99-97 (19-18, 25-29, 29-20, 26-30).
 
Poänggörare Borås: Mike Palm 22, Omar Krayem 22, Chris McKnight 17, Henrik Carlsson 14, Ryan Zamroz 11, Jason Thomas 7, Mattias Göransson 4, Fredrik Andersson 2.