Viktigt, viktigt, viktigt…

 

I den sista hemmamatchen i grundserien ställs Borås Basket mot Solna Vikings. Båda lagen är klara för slutspel, men hemmalaget har ändå massor att spela för. Fjärdeplatsen i tabellen lockar. Den ger hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Solna har förvisso chans att avancera uppåt, men bara till sjätteplatsen.

Med bara två omgångar kvar av det som kallas grundserien så är tabellplaceringarna långt ifrån givna. För tillfället ligger Borås Basket fyra och så långt ser allt mycket bra ut för laget. Om det inte vore för att Uppsala Basket jagade, bara två poäng bakom. LF Basket ligger visserligen inte mer än fyra poäng ifrån fjärdeplatsen, men mot dem har Borås skaffat sig en klar fördel i den inbördes poängskillnaden (lagen vann två matcher vardera mot varandra).
 
Det allra mesta talar alltså för att Borås Basket (4) och Uppsala Basket (5) möts i en kvartsfinalserie. Men just Uppsala är det lag som har Basketligans största skillnad i resultat mellan hemma- och bortaplan. Därmed hemmaplansfördelen viktigare mot dem än mot något annat lag.  
 
Borås Basket har väldigt mycket att spela för alltså och det bådar gott inför fredagen i Boråshallen. Kvällens motståndare – Solna Vikings – rullar in i Västra Götaland med bara en seger på de senaste fem försöken. Ändå har de spelat upp sig markant sedan de lyckades värva tillbaka Jonte Flowers. Hemmalaget har omvända 4-1 de senaste veckorna, inklusive raka triumfer mot 08 Stockholm, Jämtland och ecoÖrebro.
 
Matchups i starfemmorna:
 
1.       Omar Krayem vs Willy Beck
2.       Ryan Zamroz vs Logi Gunnarsson
3.       Jason Thomas vs Jonte Flowers
4.       Chris McKnight vs William Walker
5.       Mike Palm vs Krum Doychinov
 
Det är lätt att förstå om coacherna Pat Ryan (Borås Basket) och Torbjörn Gehrke (Solna Vikings) oroar sig för hur de ska stoppa eller bromsa motståndarna individuellt. Kanske kommer det att vara upp till lagens bänkspelare att fälla avgörandet? Där har Borås Henrik Carlsson, Mattias Göransson, Fredrik Andersson och Milos Paravinja att kasta in mot Solnas Lesli Myrthil, Johan Westerlund, Richard Blomberg, Niklas Larsson och kanske, kanske Jim Nyström?
 
Detta blir en match som ni inte vill missa. För vad kan egentligen vara bättre en fredagskväll än att se Basketligan live och en match som betyder massor för favoritlaget? Bollen är i luften fyra minuter över nitton.
 

Text: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Foto: Christian Johansson/PAPAC.