Otrolig upphämtningsseger gav Borås 1-0

 

Uppsala gjorde en fantastiskt första halvlek och ledde som mest med 21 poäng. Det såg hopplöst ut för Borås och Ryan Zamroz var ende hemmaspelaren med hyfsad poängskörd i halvtid. Sedan hände något. Anförda av Jason Thomas började Borås resan tillbaka och det höll hela vägen in i mål. I och med slutsiffrorna 84-67 så har Borås 1-0 att gå på inför tisdagens match i Uppsala.

Det var Uppsala Basket som inledde mest fokuserad och minst nervöst. Med ett mycket aggressivare försvar än vad de presterat i tidigare matcher i Boråshallen gled Uppsala fram till 8-17 och en första timeout från Boråscoachen Pat Ryan. Vid det läget hade Omar Krayem stressats till fyra turnovers.
 
Värre innan det blev bättre
Uppsala ångade på och inte förrän Borås kunde kombinera Ryans Zamroz starka offensiv med Mattias Göranssons lika starka defense så fick man ner underläget till ”bara” 12 poäng.
 
Men Borås uppförsbacke skulle fortsätta i den andra perioden. Gästernas enorma aggressivitet fick hemmaspelarna att se ut som små pojkar. Delvon Johnsons enhandsdunk fick coach Ryan att kalla sin andra timeout med 5:41 kvar av halvleken.
 
Sedan kom en trea från Zamroz och dessutom ett bonuskast. Det kändes som att han fick hela hallen att börja tro igen. Uppsalacoachen Bosse Eriksson blev dessutom vansinnig och valde att kalla sin första timeout. Under resten av halvleken var det Zamroz och Jason Thomas som höll Borås kvar på okej avstånd.
 
Mike Palm, som endast mäktade med två poäng under de inledande 20 minuterna, gjorde fem snabba i början av tredje quartern. Strax efter satte Thomas en trea. Samtidigt steppade Borås upp i defense. Offensivt hittade man Palm allt oftare för avslut nära korgen.
 
Nu var hemmalaget riktigt på gång och ännu bättre blev det via Göranssons sköna tip-in. Den utjämnade nämligen poängställningen för första gången. Genom en trepoängare från Zamroz med 6:50 kvar av matchen tog Borås ledningen.
 
I slutet var det Jason Thomas vilja som avgjorde matchen totalt. Den smittade av sig. Chris McKnight ville också vara med och stjäla bollar från Uppsala. Hastigt och lustigt var matchen fullständigt vänd. I slutsekunderna stängde Fredrik Andersson festen med en trepoängare som gav slutresultatet 84-67.
 
Citaten från presskonferensen hittar du här.
 
Borås Basket–Uppsala Basket: 84-67 (13-25, 21-20, 27-18, 23-4).
 
Poänggörare Borås: Jason Thomas 19, Ryan Zamroz 17, Chris McKnight 16, Mike Palm 14, Omar Krayem 10, Mattias Göransson 3, Fredrik Andersson 3, Milos Paravinja 2.
 

Text: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Foto: Christian Johansson/PAPAC.