”Seven Eleven” har skrivit på

                              

Du har sett dem i Borås Basket förut. Med siffrorna sju respektive elva på ryggen. Killarna som har skrivit på för en förlängning i klubben är med andra ord rutinerade Henrik Carlsson och Mattias Göransson – "instant offense" och "instant defense".

 

 Närbutiken Seven Eleven har genom åren gjort sig känd för sin tillgänglighet när andra har stängt för kvällen eller inte hunnit öppna för business på morgonen. Borås Baskets version heter Henrik Carlsson (Seven) och Mattias Göransson (Eleven). Coach Pat Ryan behöver inte vara nervös även om startfemman skulle ha en dålig dag. Då kan han lugnt vända sig till bänken och byta in Henke för snabba poäng eller Mattias för omedelbar ökning av försvarsintensiteten.  


Henrik Carlsson har hunnit fylla 32 år och står i nu startgroparna för sin sjätte raka säsong i Borås Basket. Men tro inte att åldern stoppar honom. Henke känner sig ung i kroppen och har med åren fått ta mer ledaransvar. Sedan två år är han lagkapten och ska styra Borås skuta i rätt kurs.

-Det är en roll som står på pappret men vi har många ledare i laget. Alla är inte tysta bara för att jag är kapten. Mattias [Göransson], Jason [Thomas] och Chris [McKnight] är också ledargestalter och det tror jag är viktigt att vi har. Tidigare år har vi haft ganska många tystlåtna spelare och inte många som ville ta en ledarroll, resonerar Henke.

29-årige Mattias Göransson gör sig redo för sin andra säsong i Borås Basket och han tycker att det är lättare att förbereda sig nu jämfört med förra året. Den sociala situationen är redan på plats och är redan mycket bättre än den var under förra säsongen. Mattias har fått ett nytt spännande jobb som projektledare på Idrottsskolan på 50 procent. Dagisplatsen till familjens äldsta dotter är ordnad och Mattias fru ska vara mammaledig med parets nyfödda dotter under det närmsta året.

-Alla pusselbitar är på plats och jag känner harmoni. Det gör allt så mycket lättare, menar Mattias.

Med en stark fjolårssäsong undrar du säkert hur spelarna tänker inför starten av säsongen 2012/13. 

-Förra året smög vi lite i vassen. Nu är vi mer synliga och folk vet att vi är här. Ingen kommer att underskatta oss nu och förväntningarna skruvas upp. Basketligan är så jämn att det svårt att definiera vad som är ett steg framåt. Är det att vi ska ta oss till final? Jag tycker hur som helst att vi ska ha som mål att bli minst fyra igen, för det är en bra position att ta sig till semifinal ifrån. Det var inte bara tur förra året – vi är ett topp fyra-lag, menar Mattias.

Både Henrik Carlsson och Mattias Göransson har skrivit på för en säsong. 

Text: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Foto: Christian Johansson/PAPAC.