Tjuvarna blev utan byte

 

Borås Basket hade rest till Stadium Arena för att försöka stjäla den första kvartsfinalmatchen på Norrköping Dolphins hemmaplan. Länge såg det också lovande ut. Men oskärpa i straffskyttet från Borås i slutet av tredje perioden i kombination med ett formidabelt Dolphins-ryck i fjärde periodens inledning satte stopp för stölden. Inför tisdagens kvartsfinalmatch i Boråshallen är det Norrköping som har ledningen med 1-0.

Den tidiga känslan i matchen var att Dolphins levde upp till sitt favoritskap. Med 4:45 spelade så visade det sig stämma även resultatmässigt. 12-4 stod det då Borås tvingades till kvartsfinalseriens allra första timeout. Borås första byte blev Terrence Oglesby (in) mot Henrik Carlsson (ut). Oglesby tvekade inte på sitt första skott och den trean blev lite av startskottet på Borås upphämtning. Med knappa två minuter kvar av perioden satte Mike Palm 14-15 genom en trepoängare – gästernas första ledning i matchen. Anton Saks satte ett närskott med en sekund kvar på 24-klockan i hemmalagets sista anfall. Detta fastställde periodsiffrorna till 21-20.  
 
 
Dolphins levde mycket på sitt storleks- och returövertag i början av den andra perioden. Där var Anton Saks framträdande (totalt åtta offensiva returer). Borås försökte å sin sida utnyttja snabbheten. Mattias Göransson dunkade i 24-26 på ett fastbreak – precis den typ av spel som Borås ville ha. Sedan var det nog ingen tillfällighet att James ”JJ” Miller och Terrence Oglesby tillhörde den första halvlekens främsta poängproducenter.  Med dryga minuten kvar kämpade sig Göransson till en offensiv retur. Detta fick Dolphins-coachen Paul Burke att kasta sin kavaj i vrede. Det blev knappast bättre för Burke när Chris McKnight omgående dunkade i halvtidsresultatet 38-41.
 
 
Det tog 5:17 av den tredje perioden. Sedan hade Norrköping lagfoul. Givetvis innebar det ett gyllene läge för Borås att skaffa sig enkla poäng från straffkastlinjen. Istället var det Dolphins som återtog ledningen med 56-53 genom en hörntrea från Martin Ringström.  När Mike Palm satte 62-62 från straffkastlinjen så var han den förste Borås-spelaren på en lång, lång stund som lyckades sänka två i rad. Med en bättre procent så hade gästerna lätt kunnat äga ledningen inför den sista perioden. Nu var det istället Norrköping som hade 66-62 att gå på.
 
 
Ringström fortsatte att leverera från trepoängslinjen i den fjärde perioden. Hans 18:e poäng i matchen gav 69-62. När Edgars Jeromanovs en stund senare stal bollen och la i 71-62 för Norrköping så kändes det plötsligt kärvt för Borås. En timeout blev lösningen med 7:59 kvar. Miller kom ut och gjorde 71-65 via en trea.  Men Jeromanovs layup hade gjort honom het. Två treor och en lång två sänkte han i raskt takt innan han oförklarligt byttes ut med dryga fem minuter kvar. Tyvärr blev det för lite lagspel i Borås när frustrationen kom in i bilden. Christian Maråkers sänkte 89-75 med 3:30 kvar och Borås-coachen Pat Ryan kallade timeout i ett sista förtvivlat försök att vinna matchen. Det gick inte och Norrköping vann matchen med 94-85.
 
 
Norrköping Dolphins-Borås Basket: 94-85 (21-20, 17-21, 28-21, 28-23).  
 
 
Poänggörare Dolphins: Martin Ringström 21, Christian Maråker 16, Edgars Jeromanovs 13, Anton Saks 12, Dee Ayuba 12, Micke Linquist 10, Joakim Kjellbom 7, Pierre Hampton 2, Pavel Ermolinskij 1.
 
 
Poänggörare Borås: James Miller 26, Terrence Oglesby 21, Mike Palm 21, Chris McKnight 10, Henrik Carlsson 4, Mattias Göransson 2, Jason Thomas 1.
 

 

Text: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Foto: Christian Johansson/PAPAC.