Dolphins slog ut Borås

 

Borås Basket började sin ”måstematch” roligt och vägvinnande. Ledningen i paus var visserligen inte mer än sex poäng stor, men känslan var ändå att en femte kvartsfinal skulle vara möjlig att pressa fram. Tills Norrköping Dolphins stängde butiken totalt i den tredje perioden. En liten strimma ljus fanns kvar när fjärde perioden började men den släcktes omgående av firma Maråker/Kjellbom. Dessa herrar såg till att Norrköping gick vidare till semifinal efter 3-1 i matcher.

Mike Palm satte matchens första skott. En halvdistanstvåa från baseline. Martin Ringström tog Norrköpings första avslut. Ett missat trepoängsskott. Dessa två sekvenser blev talande för inledningen då Borås Basket ryckte till 12-3. Nu är 12-3 ingen jätteledning. Dolphins spelade sig in i matchen via ett flertal smarta cuts och var efter en period endast fem poäng efter (23-18). Mycket positivt för hemmalaget var att James ”JJ” Miller började starkt. Nio poäng producerade Årets Guard (han tog emot priset innan matchen) under den första quartern.
 
 
Norrköping ”köttade” framgångsrikt kring korgarna och hade, mycket tack vare sin storlek, 23-22 bara ett par minuter efter korta pausen. Givetvis var det kämpigt för Borås att få tag på returerna, men när man väl lyckades så dominerade man också spelet. Mattias Göransson tvingade fram en Dolphins-timeout när han satte trepoängaren som betydde 32-24. Borås ledde som mest med nio poäng innan det stannade vid 40-34 i halvtid.
 
 
Den andra halvleken började precis som den första. Fast bättre. Mike Palm satte nämligen en klockren trea. Men en likadan ”run”, som de 2144 i publiken njöt av i den första perioden, kom inte nu. Istället storspelade Dolphins. Joakim Kjellbom var en jätte då gästerna kapade ledningen till 46-43. Och när Christian Maråker, en av Norrköpings fyra landslagsmän, sänkte 46-46 på en trepoängare, fick Pat Ryan nog och tog en timeout. Maråker satte även den långa tvåa som innebar Dolphins första ledning i matchen. Bakåt såg man dessutom till att spika igen och tillät Borås att endast göra åtta poäng i perioden.
 
 
Norrköping ledde med 48-55 och hade tagit över matchen totalt. Inför den fjärde perioden var goda råd dyra för Borås Basket. Ledsamt nog var det inte hemmalaget som presterade bäst i den fjärde perioden. Efter fem minuter hade Dolphins ökat på till 56-68 och desperationen smög sig på hos Boråsspelarna. Terrence Oglesby försökte sätta skott. Det gjorde även Chris McKnight och ”JJ” Miller. Men inget ville sig. Istället sänkte Anton Saks en trea med 3:25 kvar av matchen. Den innebar 56-72 och en timeout från Borås. Chris McKnight avslutade matchen med att sätta en trea, men det var för lite och för sent. Norrköping blev laget som avancerade till semifinal med sammanlagt 3-1 i matcher.  
 
James "JJ" Miller – Borås Baskets stora ledare – var givetvis den som fick ta intervjun efter sortin. Klicka på bilden för att ta del av vad "JJ" hade att säga.
 
 
 
Borås Basket-Norrköping Dolphins: 63-74 (23-18, 17-16, 8-21, 15-19).
 
 
Poänggörare Borås: James Miller 21, Mike Palm 13, Jason Thomas 12, Chris McKnight 11, Henrik Carlsson 3, Mattias Göransson 3.
 
 
Poänggörare Dolphins: Christian Maråker 22, Joakim Kjellbom 21, Oladapo Ayuba 11, Mikael Lindquist 5, Martin Ringström 5, Anton Saks 5, Edgars Jeromanovs 2, Pavel Ermolinskij 2, Keith Gabriel 1.
 

 

Text/Intervju: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Video/Foto: Thomas Garphammar/DANGAR.