LF fixade fram en femte match

 

En seger mot två. Det var vad LF Basket stod inför på hemmaplan inför kvartsfinal 4. Ryggen-mot-väggen-läge för hemmalaget med andra ord. Åt andra hållet såg Borås matchen som ”a chance to advance” och ingen hos västgötarna ville ha en femte match, trots hemmaplan i en eventuell sådan. Upplagt för en ”dog fight” alltså, även om slutet inte blev så kul.

Borås Baskets spelare och coacher anlände till Luleå fyllda av självförtroende. Två hemmamatcher med segermarginalet på, i snitt 25 poäng, gjorde sitt till. Men hur skulle det egentligen bli?
 
 
När matchen började satte LF Basket bl.a. fyra raka treor. Detta under matchens fyra inledande minuter. Ändå var Borås, med ett mer varierat spel, med i matchen poängmässigt (15-14). När dessutom Johan Åkesson blev utbytt, med två fouls, efter sex minuter såg det gynnsamt ut för gästerna. Men istället för Borås-momentum blev det måltorka i fyra långa minuter. LF vann perioden med 25-16 och hade därmed tagit kommandot om kvartsfinal 4.  
 
 
Under ett par minuter av andra perioden var det fortfarande helt LF:s match. Sedan började Mike Palm leverera offensivt. Nio poäng av honom så långt. Borås knappade in till 29-23 och tvingade fram en LF-timeout med 6:50 kvar av halvleken. Direkt efter timeouten sänkte Palm en trea som gav 29-26. Roope Ahonen fyllde på med en trea som utjämnade till 29-29. Resten av tiominutaren var ganska jämn, men det var Borås som hade 39-42 när halvtidssignalen ljöd.
 
 
Med hela 17 minuter kvar att spela blev JJ Miller avblåst för sin fjärde foul. Boråscoachen Pat Ryan valde givetvis att spara på sin stjärna genom att sätta honom på bänken i det läget. Tack och lov fortsatte Palm briljant och fixade fram 49-58 genom en trea. Men den glädjen blev inte långlivad. Några påpassliga insatser senare, av Keith McLeod och Brandon Barton, hade LF kapat Borås försprång till 55-58. 59-60 stod det innan tredje perioden var över.
 
 
Under sju minuter tvingades Miller se på från bänken. Sedan, när den fjärde perioden startade, började han åter blanda sig i handlingen. Men även fortsatt var det Palm som var Borås store man för kvällen. 31 poäng var han uppe i med 8:15 kvar att spela.
 
 
Palm må ha varit het, men som lag betraktat var det LF som hade flytet. Med 7:18 kvar tog man en efterlängtat ledning i matchen, 66-65. Sedan ökade hemmalaget på till en fempoängsledning, samtidigt som klockan började rinna iväg vidrigt snabbt.
 
 
LF ledde matchen med 76-74 och Borås hade chansen. Miller drev på korgen med sekunder kvar. Sen…  
 
 
LF Basket-Borås Basket: 77-74 (25-16, 14-26, 20-18, 18-14).
 
 
Kvartsfinalen totalt: 2-2.
 
 
Poänggörare LF: Keith McLeod 21, Johan Åkesson 15, Christopher Ryan 12, Kodi Augustus 11, Tim Whitworth 5, Tim Kearney 5, Olivier Ilunga 4, Brandon Barton 2, Adam Rönnqvist 2.
 
 
Poänggörare Borås: Mike Palm 31, JJ Miller 13, Chris McKnight 12, Roope Ahonen 9, Fred Andersson 5, Wictor Grenthe 2, Henrik Carlsson 2.
 
 
Text: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.