Borås vidare efter rysarmatch

 

Det hör liksom till. Alltså att en femte och avgörande match är rysligt spännande. Så blev det också mellan Borås och LF. Efter en jämn inledning ryckte Borås och ledde med 17 poäng i halvtid. LF kapade sedan alla utom en poäng från den ledningen innan Borås vaknade igen. I slutet var Borås Basket starkast och gick, via 88-81 och 3-2 i matcher, vidare till semifinal.

Borås Basket var första laget att skapa något som kunde liknas vid en “run”. 15-9 hade man när LF Basket ville ha timeout för första gången. Om timeouten hade någon verkan är tveksamt, för hemmalaget, ledda av Roope Ahonen, ramlade på till 25-18 vid korta pausen. Då hade Ahonen stått för tio egna poäng.

 

För LF attackerade Keith McLeod hemmaförsvaret som en galning varje gång han rörde bollen. Ibland framgångsrikt. Ibland inte. Något som dock stod klart var att LF letade seger genom honom.  Men den andra perioden skulle istället komma att bli JJ Millers. 14 poäng gjorde han i perioden.

 

JJ Miller gjorde 19 poäng i den första halvleken. 

 

Ändå kändes det som att LF var rejält sugna på att hänga på. Norrbottningarna fixade 33-26 och en orolig timeout från Borås. Sedan drog Miller i en planka-i-trea, vilken följdes upp av en Chris McKnight-dunk. Plötsligt stod det 38-26 och det var LF Baskets tur att ta timeout.

 

Sedan visade Miller ännu tydligare varför han, för andra säsongen i rad, vinner priset som årets guard i Basketligan. Egna poäng, framspelningar och alla möjliga trolleritrix gjorde att det gick som en dans för hemmalaget. Och som lök på laxen fick Johan Åkesson sin tredje foul med 6,8 sekunder kvar av halvleken. Då ledde Borås med 47-30.

 

Årets guard i Basketligan. För andra säsongen i rad. 

 

Ledning med 17 poäng borde kanske kännas lugnt? Det gjorde det väl i ärlighetens namn också. Men LF skulle komma tillbaka. McLeod satte en snabb trea och Åkesson dunkade i två poäng. Det gjorde att Borås första timeout i den andra halvleken kom redan efter 1:17.

 

Den fjärde foulen på Kodi Augustus kändes viktig. Men kanske var den inte det trots allt? För LF började nu en mäktig upphämtning. Olivier Ilunga stod för ett trepoängsspel och sedan en layup. Med dessa insatser så var Borås ledning nere i nio poäng. Tim Whitworths trepoängare på tredje periodens slutsignal betydde 67-60.

 

I början av fjärde perioden lyckades sedan LF, genom McLeod, Whitworth och Christopher Ryan, med att kapa underläget till en enda poäng. Snacka om att det kändes oroligt i Boråshallen.

 

Slutet blev rafflande. MVP-kandidaten Miller sänkte först en trea. Sedan gjorde han poäng via en tuff drive. Med det så hade Borås ledningen med 84-77 med bara 2:49 kvar av matchen. Sedan gjorde rutinerade Borås Basket inga misstag och kunde hålla undan till 88-81. Segern innebär att Borås slog ut LF med sammanlagt 3-2 i matcher och avancerar till semifinalserien. Där väntar, som vanligt, Norrköping Dolphins.

 

 JJ Miller och Borås Basket gjorde inga misstag i slutet.

 

 

Borås Basket-LF Basket: 88-81 (25-18, 22-12, 20-30, 21-21).

 

Kvartsfinalserien totalt: 3-2.

 

Poänggörare Borås: JJ Miller 33, Roope Ahonen 15, Mike Palm 15, Chris McKnight 14, Fred Andersson 6, Mattias Göransson 5.

 

Poänggörare LF: Keith McLeod 20, Johan Åkesson 14, Olivier Ilunga 10, Tim Whitworth 10, Christopher Ryan 10, Kodi Augustus 6, Tim Kearney 5, Adam Rönnqvist 4, Brandon Barton 2.

 

Text/Intervju: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.