Dolphins stal första matchen i Boråshallen

 

I slutspelet brukar man tala om att ”stjäla” matcher på bortaplan, men i det här fallet kom Norrköping Dolphins till Boråshallen och vann välförtjänt. Borås hängde med väl i en halvlek. Och poängmässigt i ytterligare en period, men i den fjärde perioden ryckte gästerna. Även om Borås kapade avståndet till fem poäng i slutminuterna så kändes det som att Norrköpings seger var säker.

Lagen gjorde poäng i matchens sex första anfall och det stod 7-7 efter mindre än två minuter. Sedan var det Dolphins, ofta genom Joakim Kjellbom, som avslutade mest effektivt. Med 4:14 kvar av perioden och ställningen 14-20 valde Pat Ryan att kalla Borås första timeout. En fruktlös sådan, för Norrköping hade ledningen med 21-31 efter en period.
 
 
I pausen satte Alexander Jonsson Ekström ett skott som gav honom 5000 kr i presentkort på Restaurang Vinci. Sedan fortsatte semifinalen med andra perioden.
 
 
Dolphins gjorde de första två poängen. Sedan var det Wictor Grenthe som sänkte ett skott från halvdistans och JJ Miller som bjöd publiken på ett trepoängsspel. Skulle detta vara gnistan som Borås behövde? Kanske. Norrköping stack emellan med två poäng, sedan lirade Henrik Carlsson fram Grenthe för en Shaq-dunk. När Fred Andersson sänkte en trea från hörnet betydde den 31-35 och Dolphins-coachen Paul Burkes signal att kalla timeout.
 
 
Grenthe, som gjorde sin klart bästa match i slutspelet, gick strax senare upp för en ny dunk och blev foulad. Straffkasten satte han enkelt och så var Borås endast två poäng efter. JJ Miller kvitterade sedan till 35-35 med fem minuter kvar av perioden.
 
 
Sedan var det slut på Borås flyt. Norrköping tog över och presterade 0-7 på en och en halv minut. Lite onödigt kanske och coach Ryan tog sin andra timeout. Detta resulterade i att Borås ryckte upp sig igen. Men totalt sett ledde Dolphins med 43-45 efter första halvleken.
 
 
En minut in i tredje perioden var Borås ikapp. Minuten senare var man också förbi och uppe i ledningen. I övrigt blev tredje perioden ett ställningskrig som slutade 12-12. I Borås sista anfall visade Joakim Kjellbom vilken försvarsfantom han kan vara. Inte mindre än tre blockar noterades han för under den sekvensen. Men 55-57 inför fjärde perioden såg lovande ut.
 
 
Då ryckte Dolphins direkt. Plötsligt stod det 55-64 på poängtavlan och matchen höll på att rinna Borås ur händerna fullständigt. Borås kallade en desperat timeout för en chans att hitta tillbaka till spelet. Med 2:40 kvar att spela satte Chris McKnight en trea som kapade Norrköpings ledning till sju poäng. Sedan hittade Miller fram till Grenthe med 2:10 kvar. Grenthe gjorde 68-73. Men närmare än fem poäng kom aldrig hemmalaget, som nu får finna sig i att det står 0-1 till Dolphins inför semifinalmatch 2.   
 

 
Semifinal 2 spelas i Boråshallen 19:04 på onsdag.
 
 
Borås Basket-Norrköping Dolphins: 74-82 (21-31, 22-14, 12-12, 19-25).
 
 
Semifinalserien totalt: 0-1.
 
 
Poänggörare Borås: Chris McKnight 21, JJ Miller 19, Wictor Grenthe 10, Mattias Göransson 7, Roope Ahonen 6, Fred Andersson 5, Mike Palm 4, Henrik Carlsson 2.
 
 
Poänggörare Dolphins: Jermont Horton 24, Pierre Hampton 22, Joakim Kjellbom 9, Adnan Chuk 8, William Walker 7, Jan Tomanec 5, Edgars Jeromanovs 4, Nemanja Sladoje 3.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.