Borås pressade fram en sjätte match

 

1720 väldigt högljudda bar fram sitt Borås Basket till en knapp seger i semifinal 5 på tisdagskvällen. Hemmalaget vann de två första perioderna, ändå gnagde sig gästerna från Norrköping fast in i slutsekunderna. Avgörandet skedde på straffkastlinjen, med Roope Ahonen, som satte två av två. Och med Joakim Kjellbom, som missade ett av sina två försök.

Matchen fick en trevande start och Borås hade nervösa 4-2 efter knappa tre minuter. Då visade JJ Miller vägen. Först med en stop-and-pop-trea och sedan med en drive som innebar 7-2. Då hade 3:16 passerat och Norrköping kallade timeout. Om det blev stopp på blödningen hos gästerna efter det? Nej, inte direkt. Borås körde på och hade 13-2 efter fem minuter.
 
 
Utan någon timeout, men med bl.a. två raka treor från Edgars Jeromanovs, jobbade sig gästerna in i matchen. Med dryga två minuter kvar av perioden stod det 18-15 och det var dags för Borås första timeout. Det fanns tåga hos Borås Basket den här kvällen. Laget vägrade falla ur och 22-20 efter en period var ändå en ledning, om än inte så stor som den fina starten hade lockat med.
 
 
14 minuter in i matchen stod Roope Ahonen på tio poäng och tre assist – hans klart starkaste insats under semifinalserien redan där. Och Borås ledde match 5 med 34-29. En annan som haft det kämpigt i de senaste matcherna är Mike Palm. Fyra minuter innan halvtid drog han i sin första trea för kvällen och stod då på sju poäng. Trean gav Borås ett försprång på sex. Palms andra trea kom, för ovanlighetens skull, från hörnet och betydde 47-39. När sen Ahonen satte en trea just innan halvtidssignalen gav den Borås 50-39 inför fortsättningen.
 
 
Det snackades nog försvar i omklädningsrummen under pausen. Åtminstone tätnade matchen i den tredje perioden. Efter tre och en halv minut stod det 2-2. Men plötsligt lossnade det för Borås. Laget lirade som i gamla dagar [läs: första halvan av säsongen] och flera gånger var det Wictor Grenthe som avslutade med layups och dunkar. Detta momentum ledde hemmalaget fram till 62-46. I slutet av perioden närmade sig Norrköping, via lagfoul på Borås. Ledningen var tio poäng stor inför de avslutande tio minuterna.      
 
 
 
 
Då närmade dig Dolphins på ett läskigt vis. Även om Grenthe fortsatte storartat och hade säsongsbästa 17 poäng när han byttes ut med fem minuter kvar, så var Norrköping bara fem poäng efter. William Walkers trea med 3:24 kvar kapade Borås ledning till ynka fyra poäng och det var dags för taktiksnack med Pat Ryan.
 
 
Efter timeouten klev JJ Miller fram och gjorde viktiga poäng med en tuff floater. Men Dolphins svarade med en blytung trea. Sedan gjorde Jermont Horton 77-76 med 1:15 på klockan. Miller fixade 79-76 via straffkast med minuten kvar.
 
 
Med 36 sekunder kvar spelade Borås så bra försvar att 24-sekundersignalen gick för Norrköping. Chris McKnight var sedan snubblande nära att guida bollen i korgen för Borås. Men det blev en olycklig studs på ringen. Istället satte Norrköping högsta fart åt andra hållet. Kjellbom gick upp för avslut och foulades med 5,4 sekunder kvar. Kjellbom satte ett av sina straffkast. Efter en timeout passades bollen till Ahonen. Snabb foul av Dolphins och Ahonen hamnade på straffkastlinjen. Om han satte ett så skulle Norrköping kunna ta matchen till förlängning med en trepoängare. Ahonen, som är en 93-procentig straffkastskytt, satte båda. Och tur var det, för Walker drog, med drygt en sekund kvar på matchuret, i en trepoängare som betydde 81-80.
 
 
Sedan redde Borås ut kvarvarande tid och vann matchen. Därmed står det 2-3 i matcher. Match 6 spelas på torsdag i Stadium Arena.   
 
 

  
 
 
Borås Basket-Norrköping Dolphins: 81-80 (22-20, 28-19, 15-16, 16-25).
 
 
Semifinalserien totalt: 2-3 (till Dolphins).
 
 
Poänggörare Borås: Roope Ahonen 18, Wictor Grenthe 17, JJ Miller 17, Mike Palm 12, Chris McKnight 6, Fred Andersson 4, Mattias Göransson 4, Henrik Carlsson 3.
 
 
Poänggörare Dolphins: Joakim Kjellbom 20, Jermont Horton 16, Jan Tomanec 12, Edgars Jeromanovs 12, William Walker 11, Pierre Hampton 9.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Video: Mikael Sjölin. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.