Det tog slut i Stadium Arena

 

Borås Baskets saga under säsongen 2013/14 fick ett abrupt slut i Stadium Arena under skärtorsdagskvällen. Norrköping gjorde en riktigt bra match. Det kan man inte med bästa vilja i världen säga att Borås lyckades med. 91-72 och 4-2 i matcher är tydligt och Dolphins har förtjänat sin plats i SM-finalen.

Vinna eller försvinna för Borås Basket. Vinna eller stå inför en avgörande match på bortaplan för Norrköping. Man kan lugnt påstå att det var press på båda lagen inför torsdagens semifinal 6.
 
 
Borås Basket och framför allt JJ Miller fick en fin start. Miller lyckades sätta matchens första fyra poäng. Men sen var det bara Norrköping Dolphins. Hela vägen till 10-4. Borås lyckades bara stundtals och höll sig någorlunda med tack vare viktiga treor från Roope Ahonen och Chris McKnight. 23-16 stod det efter en period.
 
 
Andra perioden öppnade Norrköpings Jan Tomanec med att sätta en trea och sen en tip-in. Dolphins ledde då med 28-16 och det skulle dröja 2:40 innan Borås gjorde poäng. Och precis som i första perioden så gjorde en och annan trea från Borås att matchen inte rann dem ur händerna helt. Däremot var det ingen vidare tendens. Efter sju minuter hade hemmalaget ledningen med 40-26 och det var dags för Pat Ryan och spelarna att snacka igenom händelserna i en timeout.
 
 
Men inget blev bättre. Istället gick William Walker och Joakim Kjellbom ut och gjorde 7-0 för Norrköping. 49-26 i halvtid var tydligt. Här krävdes en rejäl skärpning från Borås sida om säsongen inte skulle ta slut i Stadium Arena.
 
 
Första halvan av tredje perioden handlade om byte av poäng. Ett steg i rätt riktning förvisso, men Borås behövde närma sig. Och det ganska snabbt dessutom. Då höjde Norrköping intensiteten i försvaret och pressade fram tuffa skott sent på skottklockan, ibland t.o.m. efter dess signal. Med 4:16 kvar gjorde hemmalaget 63-36 och förtvivlat kallade Pat Ryan till timeout.
 
 
Den gav något. För man kunde plötsligt se vilja spruta ur ögonen på bl.a. Mattias Göransson. Man lyckades dessutom kapa Dolphins försprång till 67-46 inför den fjärde perioden.
 
 
I början av fjärde perioden var hemmaledningen kapad till under 20 poäng. Var Borås på gång på allvar här? Nej, skulle det visa sig. Den lilla gnistan av momentum kvävdes snabbt av Dolphins, som för dagen fick se Joakim Kjellbom dominera mer än tidigare i serien. 26 poäng och åtta returer noterades han för.
 
 
Norrköping Dolphins vann matchen med 91-72 och semifinalserien med 2-4. Därmed är de klara för SM-final.
 
 
Norrköping Dolphins-Borås Basket: 91-72 (23-16, 26-10, 18-20, 24-26).
 
 
Semifinalserien totalt: Dolphins till final efter 2-4 i matcher.
 
 
Poänggörare Dolphins: Joakim Kjellbom 26, William Walker 17, Jermont Horton 17, Pierre Hampton 14, Edgars Jeromanovs 7, Jan Tomanec 7, Ludde Wissing 3.  
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 25, Chris McKnight 17, Mike Palm 12, Roope Ahonen 9, Wictor Grenthe 6, Mattias Göransson 3.
 
 
Text: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.