Seger mot Dragons och fortsatt serieledning för Borås

 

Efter vinster mot Nässjö och Umeå var det på fredagskvällen dags för ett test på en lite högre nivå för Borås Basket. Sundsvall Dragons var på besök och visade att de inte ville ge sig utan strid. Borås ledde med 13 poäng inför fjärde perioden men Dragons krympte avståndet till fyra innan allt var över. Med 87-83 såg Pat Ryans grabbar till att befästa sin tidiga serieledning.

Starten var minst sagt trög för hemmalaget. Några få poäng kom från straffkastlinjen. Annars var det gästerna som tog ett tidigt kommando. Men det skulle bli bättre. Efter halva perioden såg Samuel Haanpää till att Borås gick ikapp till 7-7, via en trepoängare. Sekunderna senare var det Haanpää som tog sitt lag upp i ledning för fösta gången i matchen, fint assisterad av Christian Maråker.
 
 
Fredrik Andersson och Henrik Carlsson kom från bänken med energi och scoring – Andersson med en layup och Carlsson med en trea. När tio minuter hade passerat var Borås Basket i ledningen, 21-16.
 
 
I den andra perioden spelade Borås stort, med både Maråker och Mike Palm på planen samtidigt. Sakta men säkert, och med en massa hjälp från Adama Darboe, gled västgötarna ifrån. 35-26 gjorde JJ Miller via en American Football-passning från Maråker. Vid 41-33 och med 2:38 kvar av quartern ville Tommie Hansson, nye headcoachen i Dragons, ha timeout. Vad än Hansson sa under rådslaget så hjälpte det. Sundsvall kapade Borås ledning till tre poäng (43-40) vid halvtidssignalen.
 
 
Haanpää, som gjorde en mycket bra första halvlek, fortsatte på den inslagna vägen även i den tredje perioden. Med 3:39 kvar var han uppe i 20 poäng. Och Borås ledde matchen med 60-51. Bättre skulle det dessutom bli. Med en period kvar var hemmaledningen uppe i 13 poäng. Nära ett avgörande för Borås? Eller nära ett försök att komma tillbaka för Dragons?  
 
 
Maråker var en annan som fortsatte att storspela. Hans assist till Mike Palm-trepoängaren, som betydde 69-55, var en utsökt touchpassning från lowpost, med en hand. Helt säkra kunde dock inte Borås Basket vara. Sundsvall satte nämligen två snabba treor och vips så var ledningen endast åtta poäng stor. Pat Ryan på Borås bänk kallade till timeout med 6:21 kvar att spela. Det hjälpte föga och Dragons kapade till fyra poängs underläge med 4:23 kvar av matchen.
 
 
Det var då, då det som bäst behövdes, som coach Ryan bytte in sin startfemma. JJ Miller, Adama Darboe, Samuel Haanpää, Christian Maråker (stannade på 15 poäng, 12 returer och 6 assists) och Chris McKnight tog sitt ansvar och spelade ruggigt stabilt under slutminuterna. Trots att Dragons drog i tunga treor så redde Borås ut stormen. McKnight, som hade en något mildare kväll, gjorde bara tre poäng. Men två av dem kom i ett av matchens sista anfall och gick genom korgen precis på 24-sekunderssignalen. Borås Basket vann tillslut med 87-83 och är fortfarande obesegrade serieledare.
 

 
Borås Basket-Sundsvall Dragons: 87-83 (21-16, 22-24, 23-13, 21-30).
 
 
Poänggörare Borås: Samuel Haanpää 24, JJ Miller 19, Christian Maråker 15, Adama Darboe 10, Mike Palm 9, Fredrik Andersson 4, Chris McKnight 3, Henrik Carlsson 3.
 
 
Poänggörare Dragons: Akeem Wright 19, Hlynur Baeringsson 18, Charles Barton Jr 17, Jakob Sigurdarson 14, William Gutenius 6, Aegir Steinarsson 4, Daniel Eliasson 3, Ragnar Nathanaelsson 2.
 
 
Publik: 1563.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.