Borås kan få tillbaka Haanpää

 

Efter en seger i Östersund i fredags bär det nu av till Norrköping och en andra rak bortamatch för Borås Basket. Detta mot vårens semifinalmotståndare Dolphins, som smugit lite under radarn under de inledande omgångarna.

Basketligans publik har vant sig vid att Norrköping Dolphins alltid har ett brett och stjärnspäckat lag som tillhör toppen. Inför fjolårssäsongen gick klubben ifrån det konceptet lite. Kvaliteten fanns kvar, men inte på lika många positioner i truppen. Trots det tog man sig till SM-final.
 
 
I år var det verkligen inte många som nämnde Norrköping i förhandstipsen, vilket möjliggjorde en flygtur under radarn för Dolphins. Laget förlorade premiärmatchen mot Södertälje Kings, men har sedan dess, under relativ tystnad, radat upp fyra vinster.
 
 
Hur ser egentligen Norrköping Dolphins anno 2014/15 ut? Först och främst har man en ny headcoach i Lasse Johansson och en ny assisterande coach i Adnan Chuk. Konstellationen med damlandslagets förbundskapten och en gammal mästerskapslagkapten är spännande och något annorlunda än det ledarskap som Paul Burke och Kelly Grant stod för under väldigt många år.
 
 
På spelarfonten finns Joakim Kjellbom kvar som ett ankare i försvaret och som en extra dirigent i offensiven. På bakplan huserar playmakern Toni Prostran och återvändande skytten Mikael Lindquist. Lagledningen har även värvat atletiske Gustav Sundström från Nässjö och adderat poängglade amerikanen Dominique Morrison till sin lilla armé.
 
 
Dolphins kanske inte är lika skräckinjagande på pappret som man brukade vara för ett par år sedan, men laget är väl sammansatt ändå. Med lite fixande, trixande och smartness från coachduon Johansson/Chuk så kan man bli mycket farliga. Speciellt i kombination med att en del motståndare antagligen kommer till Stadium Arena med underskattningen lättillgängligt packad.  
 
 
Borås saknade Samuel Haanpää i fredagsens match, men han är på bättringsvägen och kan förhoppningsvis spela mot Norrköping på tisdagskvällen.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.