Borås vann andra raka bortamatchen i EuroChallenge

 

Det låg en härlig anspänning i luften inför EuroChallenge-mötet mellan Fraport Skyliners och Borås Basket. Här fanns möjligheter för Borås att göra något bra och det var ett taggat gäng killar som värmde upp i Grossporthalle. Matchen blev sedan något utöver det vanliga där ledningen skiftade åtta gånger och ställningen var oavgjord nio gånger.

Fraport Skyliners hade inte riktigt vaknat när EuroChallenge-matchen mot de svenska gästerna drog igång vid 19:30 på onsdagskvällen. Borås Basket utnyttjade detta och stoppade kvickt i 0-7. Men när tre minuter hade passerat var det två lag på planen och 7-7 på poängtavlan.
 
 
Borås Baskets försvar firade stora triumfer under den första perioden och man tillät endast 13 poäng från Fraport. Själva producerade man 18 och hade alltså ledningen efter tio minuter.
 
 
I den andra perioden blev matchen mer fysisk. Skyliners testade gränserna och framför allt 211 centimeter långe Johannes Voigtmann drog nytta av vad som tilläts. Pat Ryans motdrag när för många poäng släpptes in inside? Ett zonförsvar. Borås gick tack vare detta snabbt till 26-33 och hade 30-37 i halvtid.
 
 
Fredrik Andersson, som tvingades sitta på bänken mycket efter tre snabba fouls i första halvleken, inledde tredje perioden med tre returer på bara drygt en minut. Sedan blåstes han av för sin fjärde foul och fick återgå till bänken. Ungefär samtidigt förstördes Borås rytm. Skyliners närmade sig och det stod 41-44 med 4:13 kvar av perioden när coach Ryan kallade timeout.
 
 
Zonen kom tillbaka och tack vare fint skytte från Samuel Haanpää och Christian Maråker så höll Borås en liten ledning länge. Det var inte förrän på periodsignalen som Skyliners utjämnade till 52-52.
 
 
I fjärde periodens första anfall tog tyskarna ledningen i matchen. Och i nästa sänkte Quantez Robertson en trea som gjorde hemmaledningen till 57-52. Men Borås Basket vägrade att ge sig. Spelarna kämpade i fyra poäng och pressade fram en timeout från Skyliners med drygt sju minuter kvar.
 
 
Slutminuterna blev rafflande. Ledningen växlade i nästan varje anfall. JJ Miller stod på straffkastlinjen vid ställningen 70-69 och 50 sekunder kvar. Miller satte ett av två och matchen var helt jämn. Skyliners fick tre chanser att ta ledningen, tack vare att man tog två offensiva returer. Tillslut tappade de bollen ut över sidlinjen. Med 4,5 sekunder kvar fick Borås chansen. Adama Darboe tog den. Med 0,1 sekunder kvar på klockan sänkte han 70-72 på ett skott från nära håll. Borås Basket vann i och med detta sin andra raka bortamatch i EuroChallenge.
 
 
Fraport Skyliners-Borås Basket: 70-72 (13-18, 17-19, 22-15, 18-20).
 
 
Poänggörare Skyliners: Johannes Voigtmann 20, Danilo Barthel 15, Aaron Doornekamp 11, Kyle Fossman 7, Johannes Richter 4, Stefan Ilzhöfer 2.
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 23, Samuel Haanpää 13, Christian Maråker 12, Chris McKnight 9, Adama Darboe 7, Fredrik Andersson 4, Mike Palm 4.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.