Förlust mot Okapi efter otrolig match

 

Matchen mellan Okapi Aalstar och Borås Basket blev en giganternas kamp i grupp C av EuroChallange. Allt började i ett rasande poängtempo. Och det fortsatte så. Ändå till 107-107 efter fyra perioder. En förlängning följde och där lyckades Borås tyvärr inte vara det lag som gjorde flest poäng. Drabbningen slutade 119-118, men Borås har fortfarande chans till avancemang vid vinst mot Fraport om en vecka.

Av den tröga version av Borås Basket som visade upp sig i hemmamatchen mot Okapi Aalstar fanns inte ett spår kvar. Istället var Borås det lag som sprang fortast och avslutade snabbast inledningsvis. Ofta med bra resultat också. Och det skulle visa sig bli en period med många poäng, från båda lagen. Eftersom Okapi inte vår dåliga på något sätt så var det de som ledde matchen med 33-31 efter en period.
 
 
I den andra perioden kändes det som att Borås ständigt fick jaga. Visserligen satte Fredrik Andersson en trea som tog Borås till ledningen. Men det var mycket tillfälligt. Iaona Tofi, Jason Clark och John Lodwick producerade massor av offensiv för Okapi. Hemmaledningen ökade till tio poäng. Då växlade Borås till zon, bytte in Hajzer Ismaili tidigare än vanligt och kapade underläget till två poäng. I halvtid var ställningen 59-54 och Borås var verkligen med i matchen.  
 
 
JJ Miller vaknade verkligen till liv i den tredje perioden. Inte för att han gjorde sina 15 poäng i första halvleken sovandes, men nu sköt han i tio raska poäng, vilket gjorde att Borås tog kommandot om matchen. Tack vare en kämpainsats och bra skytte från många händer ledde Borås med hela 68-79 en stund. Men som för det mesta i basket så skiftar momentum snabbt. Någon minut senare stod det 75-79 och Par Ryan kallade timeout.
 
 
Spelet blev sedan mer fysiskt och stämningen, på framför allt läktarna, blev mer hätsk. Med 2:20 kvar fick Maråker sin fjärde foul. Inför den fjärde perioden stod det 85-85.
 
 
Chris McKnight var bra i början av den fjärde perioden. Först en put-back. Sedan en stark drive som gav honom och laget tre poäng, tack vare bonuskast. Borås låg ändå under. Tills dess att Samuel Haanpää sänkte 94-95.
 
 
Matchen, som redan var välspelad, skulle sedan bli otroligt jämn. Borås presterade kanske sin bästa basket någonsin och hade ledningen med 104-107 när Aalstar fick sista anfallet under ordinarie tid. Borås försvarade sedan väldigt bra mot Taylor Brauns trepoängsförsök. Men returen studsade långt och hamnade hos Jason Clark. Han sänkte en mirakulös trea från hörnet, som betydde 107-107 med sekunder kvar. JJ Miller hade sedan ett skott från egen planhalva som var någon centimeter från att gå i.
 
 
Förlängning följde. Där var det Borås som började bäst och hade ledningen. Men på slutet var det Ioana Tofi och Jason Clark fantastiska. Clark satte det avgörande skottet till 119-116 med 37,5 sekunder kvar. Christian Maråker dunkade sedan i 119-118, men det var för lite och för sent. Okapi Aalstar vann en enormt välspelad, underhållande och spännande match. För Borås finns dock chansen till avancemang kvar. Då krävs vinst hemma mot Fraport Skyliners om en vecka.
 
 
Okapi Aalstar-Borås Basket: 119-118 (33-31, 26-23, 26-31, 22-22, 12-11).  
 
 
Poänggörare Okapi: Ioana Tofi 32, Jason Clark 31, John Lodwick 14, Tyren Johnson 14, Thomas Dreesen 12, Taylor Braun 10, Lee Cummard 5, Vincent Kesteloot 1.
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 34, Chris McKnight 21, Christian Maråker 17, Samuel Haanpää 17, Mike Palm 16, Adama Darboe 6, Fredrik Andersson 4, Henrik Carlsson 3.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.