Trean mot fyran och ändå seriefinal

 

 

På fredagskvällen är det dags för en ny toppmatch i Basketligan. Den här gången i Uppsala och man skulle åter kunna kalla det för en seriefinal. Visserligen ligger Borås och Uppsala trea och fyra i tabellen, men båda lagen har lika många poäng som ettan Norrköping och tvåan Sundsvall.

Borås Basket och Uppsala Basket möttes i Boråshallen den 21 oktober. Den gången ledde Borås med 84-76 när 2:40 återstod av matchen. Då vände Uppsala mirakulöst och vann med 84-92. Det var verkligen en förslust som sved för västgötarna. Räkna alltså med att en stor dos av revanschlusta finns med på bussen när laget rullar in i Uppsala på fredagskvällen.
 
 
Uppsala har drabbats av många skador under hösten. Skarpskytten Johan Jeansson har missat nio matcher, australiensaren Liam Rush har tvingats stå över sex stycken, medan lagkapten Rickard Eriksson inte funnits att tillgå vid tre matchtillfällen.
 
 
För att kompensera, dels för skadorna och dels för bristen på en centertyp, har Uppsala värvat landslagsspelaren Brice Massamba. Matchen mot Borås blir Massambas fjärde i Uppsala-linnet och han snittar så här långt 8,7 poäng och 3,3 returer. Samtidigt har backup-guarden Mannos Nakos steppat upp och snittar under de senaste fem omgångarna hela 17,8 poäng.
 
 
Borås kommer närmast från förlust mot Okapi Aalstar i EuroChallenge. Matchen gick tillförlängning och slutade 119-118. Men känslan efteråt var att Borås Basket hade stått för en av sina bästa matcher någonsin. Samtliga spelare är relativt hela och alla är tillgängliga för spel mot Uppsala.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.