Äventyret slut

 

Borås Basket ställdes på tisdagskvällen inför en av sina allra tuffaste utmaningar – besegra etablerade topplaget Fraport Skyliners för andra gången på två matcher. Vid vinst skulle avancemanget till andra gruppspelet i EuroChallenge vara klart.

Fraport Skyliners såg enormt stabila ut från första sekunden. Detta medan Borås Basket tvingades slita som djur för varenda poäng. Efter sex minuter var ställningen 8-11. Då hade Christian Maråker just satt en layup på ett snabbt uppspel, assisterad av Adama Darboe.
 
 
Skyliners gjorde dock väldigt få misstag och ryckte till 12-18 med 1:37 kvar av första perioden. Då tyckte Borås-coachen Pat Ryan att det fick vara nog och kallade timeout. Efter timeouten såg Chris McKnight till att sätta ett tvåpoängsskott och ett straffkast så att det stod 15-20 efter en period.
 
 
Fraport gjorde 0-7 i inledningen av den andra perioden. Och hade för en kort stund tydliga 17-29. Sedan var det JJ Miller och Adama Darboe stoppade i fem raka poäng för hemmalaget, innan det åter igen var dags för tyskarna. Swish, swish, swish och deras ledning var åter uppe i 12 poäng.
 
 
Totalt sett var det JJ Miller och Christan Maråker offensivt, och en zon defensivt, som höll Borås kvar på respektabelt poängavstånd i den fösta halvleken. För Skyliners var det mest Johannes Voigtmann och Sean Armand som stod för poängen. Gästernas ledning efter halva matchen var 40-51.
 
 
Den tredje perioden var två minuter och två sekunder gammal när coach Ryan kallade timeout. Då hade Fraport gjort 1-9 och drömmen om avancemang började kännas mer och mer långsökt. Miller gjorde visseligen fyra raka poäng efter timeouten och kapade underläget till 14 poäng, men Skyliners skärpte sig snabbt. Trots att Samuel Haanpää satte två raka treor så var gästerna i komfortabel ledning, med cirka 20 poäng, under större delen av perioden.
 
 
Inför den fjärde perioden låg Borås Basket under med 58-76 och goda råd var dyra. Efter en halv minut hade Chris McKnight snott åt sig en offensiv retur, gjort två plus en poäng och reducerat till 61-76. Adama Darboe satte 63-76, innan JJ Miller drog i en trepoängare till 66-76 samtidigt som han blev foulad. Millers bonuskast betydde 67-76 och Boråshallen andades optimism och lät därefter.
 
 
Tyvärr orkade Borås inte ta sig närmare än så. Den tyska basketmaskinen var för mäktig denna kväll. Det blev alltså Fraport Skyliners som gjorde Okapi Aalsar sällskap i nästa omgång av EuroChallenge. Borås Basket får nu lägga full fokus på Basketligan och på en så bra placering som möjligt inför slutspelet.     
 

 
Borås Basket-Fraport Skyliners: 72-87 (15-20, 25-31, 18-25, 14-11).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 22, Christian Maråker 22, Chris McKnight 9, Samuel Haanpää 9, Adama Darboe 6, Hajzer Ismaili 2, Henrik Carlsson 2.
 
 
Poänggörare Skyliners: Sean Armand 18, Johannes Voigtmann 16, Justin Cobbs 15, Quantez Robertson 11, Aaron Doornekamp 10, Danilo Barthel 9, Johannes Richter 4, Mikko Koivisto 2, Michael Morrison 2.
 
 
Publik: 1303.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.