Borås Basket och Våga Vara Vän är Länsförsäkringars Lovande Förebilder 2014

 

Länsförsäkringar Älvsborg delade på torsdagsmorgonen, för tredje året i rad, ut sitt stipendium för Lovande Förebilder. I år gick priset till Borås Basket och föreningens projekt Våga Vara Vän.

På torsdagsmorgonen fick Borås Basket och de anställda i projektet Våga Vara Vän besök av Länsförsäkringar. Detta eftersom företaget hade beslutat att dela ut ett stipendium till projektet. Detta stipendium, kallat Lovande Förebilder, delas varje år ut av Länsförsäkringar Älvsborg.
 
 
-Vi är fantastiskt glada över möjligheten att dela ut detta stipendium. Det är tredje året som vi delar ut detta till Lovande Förebilder för unga människor. Arbetet som Våga Vara Vän gör är viktigt. Viktigare än man kanske förstår. Och det ger så många positiva kringeffekter, säger Anders Bäckman, kontorschef på Länsförsäkringar i Borås.
 
 
Våga Vara Vän har under det dryga år som projektet har existerat påverkat många ungdomar runt om i Borås kommun.
 
 
-Det väger väldigt tungt hos ungdomarna när det är elitspelare som möter dem, menar projektledare Jonas Ekengren.
 
 
-Man märker att ungdomarna lyssnar. Kanske når vi fram extra effektivt när vi pratar om rasism, eftersom vi är ett väldigt mångkulturellt lag. Skillnaden på hur ungdomarna bemöter varandra nu jämfört med innan märks redan, anser Henrik Carlsson, spelare i Borås Basket och anställd i Våga Vara Vän.
 
 
Nu skjuter Länsförsäkringar in 10 000 kr i projektet. Hur pengarna ska användas har Ekengren och Carlsson ännu inte bestämt. Men det finns många tankar och de är eniga om att pengarna är mycket välkomna.
 
 
– Vi vill uppmuntra och belöna verksamheter som på något sätt arbetar aktivt för att minska droganvändning, öka livskvalitet eller motverka utanförskap och därmed bidrar till en bättre vardag för unga människor, säger Anders Bäckman.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Patrik Westerlund/Länsförsäkringar Älvsborg.