Med Göransson i laget vann Borås nyårsbataljen

 

Då och då får man uppleva de riktiga festerna i Boråshallen. Nyårsmatchen den 30 december var ett sådant tillfälle. Borås Basket och Södertälje Kings var båda på spelhumör efter julledigheten och bjöd på en mycket underhållande fajt. För Borås gjorde Mattias Göransson comeback och då blev det seger, 98-91, mot svenska mästarna.

Det var ett osjälviskt och mellandagspiggt Borås Basket som bjöd upp Södertälje Kings till dans i 2014 års nyårsmatch. Poängen ramlade tidigt i åt båda håll och ställningen var 17-15 efter fem minuters spel. Christian Maråker och JJ Miller gjorde flest poäng i början. Miller stänkte i en stop-and-pop-trea med 2:34 kvar av första perioden. Den betydde 25-18 och timeout från Kings.
 
 
Henrik Carlsson satte sedan 27-20 genom att skjuta över 216 centimeter långe Carl Engströms utsträckta armar. Minuten senare stal Carlsson bollen och blev osportsligt foulad av Toni Bizaca, varpå Carlsson satte 29-20 från straffkastlinjen. Södertälje fick periodens sista tre poäng och fastställde till 29-23 efter tio minuter.
 
 
Det första stora lyftet från publiken kom tidigt i den andra perioden då Adama Darboe snyggt lirade fram Mike Palm till 33-26. Sedan kom Kings in ett bra flyt. Miller satte visserligen en ny trepoängare. Men sex minuter in i perioden hade Södertälje utjämnat till 36-36 och Borås-coachen Pat Ryan kallade timeout.
 
 
 
1:45 senare hade inget positivt hänt för Borås Basket. Inte mer än att Maråker skjutit i ett straffkast. Kings hade å sin sida gjort sju poäng och coach Ryan tvingades ta sin andra timeout. När halvleken var slut stod det 39-48 och känslan var att gästerna hade tagit kommandot.
 
 
Men i början av den tredje perioden var det bara Borås. Chris McKnight satte 41-48. Samuel Haanpää stod för 43-48 och 46-48. Darboe fick nöjet att dra i trean som innebar att hemmalaget tagit ledningen igen, 49-48. Vedran Bosnic på Södertälje-bänken tog givetvis timeout. Då hade endast 1:45 av perioden passerat. Borås run hann bli hela 14-0 innan John Roberson stoppade blödningen för Kings.
 
 
Chris McKnight och Mattias Göransson turades om med att pumpa energi i Borås Basket. McKnight hade ett par steals och en mäktig dunk. Göransson svarade för intensivt försvar och uppoffrande spel. Framåt sköt Haanpää, Darboe och Maråker i boll efter boll. Med 2:30 kvar av tredje perioden ledde hemmalaget med 65-56.
 
 
Mike Palm och Henrik Carlsson sänkte varsin skön trea i slutminuten av tredje. Carlssons kom precis på periodsignalen och gav 71-62 inför de avslutande tio minuterna.
 
 
Fem minuter in i perioden hade båda lagen haft varsin run. Men det var Borås Basket som ledde med fyra poäng. Borås fortsatte också bäst och byggde på sin ledning. När McKnight dunkade i 90-80 var stämningen bland de 2061 i Boråshallen minst sagt hög och man hade segervittring. Södertälje gjorde ett sista starkt försök att vinna matchen, men Borås höll undan och kunde vinna med 98-91 tillslut.
 

 
Borås Basket-Södertälje Kings: 98-91 (29-23, 10-25, 32-14, 27-29).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 22, Christian Maråker 21, Chris McKnight 17, Samuel Haanpää 16, Mike Palm 9, Henrik Carlsson 7, Adama Darboe 6.
 
 
Poänggörare Kings: John Roberson 30, Toni Bizaca 23, Darko Jukic 15, Aaron Anderson 9, Dino Butorac 7, Christopher Czerapowicz 4, Carl Engström 3.
 
 
Publik: 2061.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.