McKnight tände gnistan när Borås slog Solna

 

Segern mot Solna Vikings på Trettondagen satt långt inne för Borås Basket. En seg start och ett aggressivt Solna gjorde att Borås behövde nästan 40 minuter på sig för att koppla segergreppet. Och när det väl hände var det Chris McKnight som tände gnistan i hemmalaget.

Borås Basket hade det trögt i början av matchen. Skotten ville inte sitta. Samtidigt spelade Solna Vikings enkelt och krånglade inte i onödan. Detta gav gästerna ledningen med 1-7 efter två och en halv minut. Fem minuter senare sköt JJ Miller i 14-16 och man kunde ana att hemmalaget var på väg att hitta in i matchen. Men Miguel Montanana och Serkan Inan avslutade perioden starkt och Solna hade 17-22 efter en fjärdedel.
 
 
Den andra perioden skulle bli Chris McKnights. Den stenhårde amerikanen visade vägen med poäng, returer och assist. Borås skaffade tack vare honom ett litet grepp om tillställningen. Sedan hände något oturligt för Solna. Med 3:39 kvar av perioden tvingades Miguel Montanana utgå med en skada. Dittills hade spanjoren stått för elva poäng, fyra returer och tre assists. Givetvis gav skadan Borås en fördel.
 
 
En annan som hade tre assists i den första halvleken var Samuel Haanpää. Den tredje av dessa framspelningar nådde Mike Palm. Palm sköt i en trea som betydde 42-35 och bra momentum för hemmalaget. McKnight, Miller och Christian Maråker stod på nio poäng vardera efter 20 minuter och deras lag ägde ledningen med 44-37.
 
 
I den andra halvleken var Montanana tillbaka på planen igen. Och poäng gjorde han omgående. Minuten senare hamnade spanjoren i gruff med Haanpää. Spelet blev rent allmänt lite grinigare i det här skedet. Solna verkade vinna mest på det och de stretade sig fram till 46-43 med sex minuter kvar av perioden. Tre och en halv minut senare sköt Erkan Inan Solna upp i ledning, 51-52. Alex Lindqvist och James Washington såg till att det hann bli 55-60 innan tredje perioden var över.
 
 
I den fjärde perioden gjorde Nathan Dawit och James Washington livet surt för Borås Basket. Vid 63-70 hade Borås-coachen Pat Ryan sett nog och kallade timeout. Effekten? Poäng direkt av Adama Darboe och Samuel Haanpää, vilket gav 68-70 och optimism bland hemmapubliken. Haanpää drog strax senare i 74-72 från trepoängslinjen. 2:52 återstod och Ray Ailus på Solna-bänken tog timeout.  
 
 
Slutminuterna blev ett skyttekrig som Borås vann och Solna tvingades foula för att ha en chans. Men Borås straffkastskyttar var för bra för Vikings den här gången och kunde hålla undan till 86-79.
 

 
Borås Basket-Solna Vikings: 86-79 (17-22, 27-15, 11-23, 31-19).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 19, Christian Maråker 17, Chris McKnight 14, Samuel Haanpää 13, Adama Darboe 11, Mike Palm 9, Henrik Carlsson 3.
 
 
Poänggörare Vikings: James Washington 18, Miguel Montnana 15, Erkan Inan 13, Nathan Dawit 11, Sigurdur Thorsteinsson 11, Alexander Lindqvist 9, Serkan Inan 4.
 
 
Publik: 1785.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.