Det var inte snyggt men det gick vägen

 

Borås mot Örebro. På förhand en match som Borås ska vinna. Kanske till och med komfortabelt. 15-poängsledningen i halvtid pekade på det dessutom. Men Eco kom ut i andra halvlek och gjorde match av det hela. En poäng skiljde lagen på slutet. Borås vann tillslut, med 89-78, men det var inte snyggt den här gången.

Efter 5:13 hade Borås Basket promenerat i en niopoängsledning och Panagiotis Nikolaidis på Eco-bänken kände sig manad att kalla timeout. Borås headcoach, Pat Ryan, utnyttjade avbrottet till att, för allra första gången, byta in Andreas Person. Person behövde bara 23 sekunder på sig innan han var med i poängprotokollet.
 
 
Borås hade ett tag ledningen med 20-10, men Eco repade sig i slutet av perioden. Brandon Barton och Cliff Colimon sköt i tuffa skott och efter tio spelade minuter stod det faktiskt 22-20.
 
 
Om sanningen ska fram så var första halvlek ingen höjdare. Lite sömnigt från båda håll. Men trots allt var det hemmalaget som vann perioden med 26-13 och hade en ganska trygg ledning på 48-33 efter halva matchen.
 
 
Även om Borås klev upp i en tillfällig 22-poängsledning tidigt i tredje perioden så var coach Ryan långt ifrån nöjd. Vid 55-46 tog han timeout och det är ingen vild gissning att han under denna efterlyste passion och glöd hos sina spelare. Men istället kapade Örebro sitt underläge till fyra poäng, med 1:30 kvar av perioden. Och till tre poäng minuten senare. Perioden slutade 18-30 till Eco och det stod 66-63 inför den avslutande perioden. Match i allra högsta grad med andra ord.
 
 
Första 1:05 av fjärde perioden blev bra för Borås. Snabbt gjorde Chris McKnight och Adama Darbo 4-0 för sitt lag och Örebro kallade timeout. Med 6:30 kvar av matchen sänkte Sean Smith 76-74 och att döma av surret på läktarna så började nog Boråspubliken bli lite nervös. Och det skulle bli ännu mer spännande. Som minst var ledningen en ynka poäng, men i crunch time redde hemmalaget ut det och kunde vinna med 89-87. Inte snyggt, men det blev en vinst, två poäng och med det är Borås Basket åter etta i tabellen.
 
 
En sak som var mycket speciell med den här matchen var antalet poänggörare på tvåsiffrigt. Inte mindre än 13 spelare (sex från Borås och sju från Örebro) klarade av bedriften. Ett rekord kanske?
 

 
Borås Basket-EcoÖrebro: 89-87 (22-20, 26-13, 18-30, 23-24).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 17, Adama Darboe 15, Chris McKnight 14, Christian Maråker 14, Mike Palm 13, Samuel Haanpää 13, Andreas Person 3.
 
 
Poänggörare Eco: Clifford Colimon 18, Randall Hanke 12, Darris Santee 12, Miklos Szabo 12, Sean Smith 12, Brandon Barton 11, Johan Löfberg 10.
 
 
Publik: 1136.
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.