Borås studsade högt tillbaka

 

Borås Baskets spelare var beredda från start i fredagskvällens hemmamatch mot Solna Vikings. Det var full gas direkt från uppkast. Borås tog ledningen omedelbart, hade som mest 30 poängs marginal och tittade aldrig i backspegeln. Segersiffrorna 87-67 innebar en skön revansch för det svartklädda hemmalaget och en resa upp till tabellens femteplats.

JJ Miller gjorde 2-0 och 4-0 för Borås Basket. Chris McKnight fyllde på med 6-0 och 8-0. Nathan Dawit stack emellan med 8-2 innan Miller och Samuel Haanpää sänkte en varsin trea till 14-2. Då först tappade Solna-coachen Ray Ailus tålamodet och tog timeout. Det märktes tydligt att det var ett helt annat Borås Basket än det som visade sig i de två senaste matcherna. Nu sprang laget, flyttade bollen kvickt och gjorde enkla poäng genom layups. Detta öppnade upp Solnas försvar för fria trepoängsskott. Alla som var på planen för Borås under första perioden gjorde det bra, men det var framför allt amerikanerna Miller (tio poäng i perioden) och McKnight (sex poäng i perioden) som hade ställt in sig på att bollen skulle ner i Solna-korgen.
 
 
Hemmaledning, 23-15, efter en period.
 
 
Borås gjorde snabbt 6-0 i början av tredje perioden. Det hela tog bara en och en halv minut och på nytt ville coach Ailus ha timeout. Men det blev snarare sämre för Vikings. Hemmalaget lade i nästa växel och stod för en run på 16-1 under periodens första fem minuter. På Borås-korgen verkade det ligga ett lock. Så svårt hade gästerna att göra poäng. Men de skärpte sig lite mot slutet av perioden.
 
 
Hemmaledning, 51-27, efter två perioder.
 
 
Det var inte bara offensiven som fungerade för Borås denna fredagskväll. Försvaret var stenhårt. Kanske främst inside. När matchen hade pågått i 26 minuter hade Solnas insidetrio, bestående av Miguel Montanana, Sigurdur Thorsteinsson och Kenny Williams gjort 21 poäng tillsammans. Borås motsvarighet – Christian Maråker, Mike Palm och Chris McKnight – hade producerat 37. Dessutom hade Samuel Haanpää och JJ Miller fixat 29 poäng ihop.  
 
 
Hemmaledning, 72-48, efter tre perioder.
 
 
Med en 24-poängskudde som trygghet inför slutakten kunde väl inget stoppa en Borås-vinst? Naturligtvis inte. Matchen tappade i tempo och lagen spelade 8-8 under de första 5:35 av perioden. Sedan hyfsade Vikings siffrorna till 87-67, men på det hela taget var det en helgjuten hemmaseger och det var åter igen roligt att se det passionerade Borås Basket lira boll.  
 

 
Borås Basket-Solna Vikings: 87-67 (23-15, 28-12, 21-21, 15-19).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 19, Chris McKnight 19, Mike Palm 19, Samuel Haanpää 14, Christian Maråker 10, Andreas Person 3, Adama Darboe 3.
 
 
Poänggörare Vikings: James Washington 11, Sigurdur Thorsteinsson 11, Miguel Montanana 11, Nathan Dawit 11, Serkan Inan 9, Kenny Williams 8, Tim Schüberg 4, Sebastian Schüszler 2.
 
 
Publik: 1260.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.