Storseger för Borås i derbyt

 

I derbyt mot KFUM Nässjö på tisdagskvällen visade Borås Basket upp ett lagspel som fungerade fantastiskt. Efter en knock på 34-12 i första perioden reste sig Nässjö aldrig. Borås spelade ut, delade broderligt på bollen och vann tillslut fajten med hela 107-62.

Borås Basket öppnade bäst. En trea av Adama Darboe, två tvåor av Christian Maråker och en dunk av Chris McKnight, följt av ett bonuskast, gjorde att hemmalaget sprang iväg till 10-4 på två och en halv minut. Men Nässjö lugnade sig tills det stod 12-4 innan man kallade timeout.
 
 
Efter detta inleddes Miller-time. JJ gjorde matchen nästa sju poäng. Sedan spelade han fram Andreas Person, som sänkte 22-4 genom en trepoängare. När Miller byttes ut efter 8:21 hade han gjort elva poäng och fått igång sitt lag ordentligt. Tillslut blev det för mycket för Nässjö-coachen Nemanja Jovanovic, som snackade till sig två tekniska fouls och fick lämna matchen efter bara nio minuter. Borås vann första perioden med 34-12 och för Nässjö, som nu leddes av assisterande coachen Radek Soja, var det minst sagt uppförsbacke.
 
 
Början av andra perioden innehöll ett par riktiga highlights. Först ett anfall där bollen gick som på ett snöre. Det kändes som att alla spelare rörde bollen ett par gånger innan Mike Palm avslutade vackert i tresekundersområdet. Sedan kom Emil Lundstedt och Hajzer Ismaili på ett snabbt uppspel. Lundstedt lobbade bollen från halva plan till en hårt löpande Ismaili, som enkelt kunde lägga i 38-17 för Borås. Med fem minuter kvar till långa pausen ledde Borås med betryggande 45-21 och det fanns inga tendenser på att man skulle sakta ner.
 
 
Andreas Person gjorde, i sin fjärde match för klubben, sin klart bästa insats. Efter halva match stod han på nio poäng och hans lag hade 58-32 att gå på inför tredje perioden.
 
 
I början av andra halvleken bytte lagen mest poäng, något som Borås-coachen Pat Ryan inte verkade gilla. När Nässjö hade gjort 7-8 tog han timeout för att samla truppen. Men det böljande spelet fortsatte åt båda håll. Forne Borås-spelaren Wictor Grenthe firade stora triumfer och stod på 17 poäng drygt fem minuter in i tredje perioden. Till sist var det ändå hemmalaget som vann tiominutaren med 24-15.
 
 
Avståndet var förstås alldeles för stort för att Nässjö skulle ha en chans att komma tillbaka och Borås spelade hem matchen till 107-62. Borås klättrade till tabellens fjärdeplats och det är lätt att anta att segern gav fint självförtroende inför bortamatchen mot Södertälje Kings på lördag.
 

 
Borås Basket-KFUM Nässjö: 107-62 (34-12, 24-20, 24-15, 25-15).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 19, Adama Darboe 18, Chris McKnight 17, Andreas Person 14, Samuel Haanpää 13, Mike Palm 11, Hajzer Ismaili 7, Christian Maråker 6, Emil Lundstedt 2.
 
 
Poänggörare Nässjö: Wictor Grenthe 19, Dartaye Ruffin 13, Zarko Jukic 9, Aleksa Solevic 7, Kristian Heder-Ternell 5, Karim Wazzi 4, Masse Boumbe 3, Tanju Yulman 2.
 
 
Publik: 1141.
 

Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.