Fantastisk start och rafflande slut i Täljehallen

 

Borås Basket chocköppnade lördagseftermiddagens match i Täljehallen och hade 0-9 och 4-18 innan Södertälje Kings vaknade. Gästernas ledning var 16 poäng i halvtid, men allt utom tre poäng åts upp av de svenska mästarna. I slutet visade Borås, främst genom lagkapten Chris McKnight, störst hjärta och kunde vinna med 79-82.

Ju snabbare man kan tvinga motståndarna att ta timeout desto bättre? Borås Basket lyckades redan efter 2:18. Då stod det 0-9 på poängtavlan i Täljehallen. Det skulle dröja ytterligare en minut innan Södertälje Kings gjorde sina första två poäng. Efter 4:08 ville Vedran Bosnic inte vänta längre med att testa halvskadade John Roberson och släppte in honom på planen. Men vad hjälpte det när Borås var riktigt igång med spelet? Christian Maråker hade tre dunkar och totalt elva poäng i första perioden och hans lag ägde ledningen med 18-27.
 
Kings jobbade frenetiskt för att komma in i matchen och lyckades också. Men när Maråker, tre minuter in i andra perioden, tryckte i sin fjärde dunk (23-34) så ville Södertälje ha timeout igen. Under resten av halvleken höll hemmalaget hyggligt jämna steg, trots att gästerna satte sju av elva från trepoängslinjen (i halvleken). Maråker var uppe på 21 poäng efter halva matchen, Adama Darboe hade sju assists och Borås hade ledningen med 37-53.
 
Kings närmade sig en liten bit under inledningen av tredje perioden och i mitten av densamma drog Chris Czerapowicz i två raka treor (varav en med bonuskast) som fick de 1912 på läktarna att hoppas igen. Avståndet var nämligen kapat till nio poäng. Samtidigt var det ”cirkus” i Borås lag. När perioden var över hade Borås dock putsat siffrorna till 59-71.
 
Två snabba treor från Södertälje under första minuten av fjärde perioden gjorde ställningen till 65-71 och det var i allra högsta grad match igen. Czerapowicz, som gjorde en stormatch för Kings, satte sina 19:e poäng med 3:40 kvar av matchen. Men viktigare; de betydde 74-77. Så nära hade hemmalaget inte varit sedan den första matchminuten.
 
I slutet hängde det på vilja. Chris McKnight visade mest av den varan och när han vann en lös boll med 36 sekunder kvar så vann han också matchen åt Borås Basket. 79-82 blev segersiffrorna, men Borås är kvar på tabellens tredjeplats.                            
 
Södertälje Kings-Borås Basket: 79-82 (18-27, 19-26, 22-18, 20-11).
 
Poänggörare Kings: Darko Jukic 23, Chris Czerapowicz 19, Aaron Anderson 13, Dino Butorac 8, Toni Bizaca 7, Mike Joseph 4, John Roberson 3, Carl Engström 2.
 
Poänggörare Borås: Christian Maråker 33, JJ Miller 11, Chris McKnight 11, Andreas Person 9, Samuel Haanpää 9, Mike Palm 5, Adama Darboe 5.
 
Publik: 1912.
 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.