Nära men ändå så långt bort

 

Matchen mellan Borås Basket och Norrköping Dolphins var en stor showdown. I potten låg serieledning och ett ypperligt utgångsläge inför grundseriens avslutande omgångar. Det blev jämnt ända in i slutminuterna. Då avgjorde Dolphins med sin offensiva returtagning och med sin store center Joakim Kjellbom.

Första perioden av toppmötet mellan Borås Basket och Norrköping Dolphins började med att inget av lagen lyckades få stopp i försvaret. Men eftersom tempot i matchen var rätt lågt så blev det heller ingen poängfest. Mest koll på grejerna hade ändå gästerna som gick till första pausen med ledning, 17-26.
 
 
Dolphins ville inte släppa taget om sin ledning i den andra perioden. Istället körde man på i samma stil. Det var inte förrän med tre minuter kvar som Borås fick några stopp och började närma sig. Adama Darboe visade vägen och kapade till 36-38 ett par minuter innan långa pausen. När pausen väl kom så var det Norrköping som ledde med 42-45.
 
 
Några minuter in i den tredje perioden ledde Dolphins med 44-52 när JJ Miller kom igång. Miller sänkte två raka treor och Chris McKnight fyllde på med två straffkast. Och plötsligt var det lika igen, 52-52.
 
 
Men Toni Prostran i Dolphins kan också skjuta treor om han får chansen. Och det fick han. Prostran ledde ett nytt Norrköpingsryck, om än litet. Det märktes verkligen att det var två väldigt jämna lag som möttes i Boråshallen denna tisdagskväll. Efter tre perioder var ställningen 62-64.
 
 
Även om skillnaden bara var två poäng inför fjärde perioden så var känslan att Norrköping förde matchen. Då vaknade Borås Basket. Med 7:51 kvar av matchen drog JJ Miller i trepoängaren som betydde första hemmaledningen på länge, 68-66. Vid ställningen 72-72 fick Andreas Person chansen från hörnet. Persons trea snurrade tre varv i koppen och hade en touch i plankan innan 75-72 var ett faktum.
 
 
Men mot Norrköping krävdes mer. Gästerna replikerade snabbt. Inte bara en gång, utan tre. Med 4:02 kvar var Dolphins i ledningen, 75-78, och Pat Ryan på Borås-bänken kallade desperat en timeout.
 
 

 
 

 
 
Borås Basket-Norrköping Dolphins: 77-85 (17-26, 25-19, 20-19, 15-21).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 15, Christian Maråker 14, Mike Palm 13, Chris McKnight 10, Samuel Haanpää 9, Adama Darboe 8, Andreas Person 7, Hajzer Ismaili 1.
 
 
Poänggörare Dolphins: Toni Prostran 24, Dominique Morrison 20, Joakim Kjellbom 20, Magisto Arop 10, Tomas Gaidamavicius 4, Ludwig Wissing 3, Pawel Mroz 2, Mikael Lindquist 2.
 
 
Publik: 1756.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.