Två lag som bjöd upp till fest

 

Det hade knappast kunnat bli bättre om Basketfesten hade regisserats. Lagen följdes åt både spel- och poängmässigt under nästan hela matchen. Men Borås hade storspelande JJ Miller och Anderas Person. Och när Chris McKnight på egen hand fixade en run på 5-0 i mitten av den fjärde perioden hade LF inget svar som räckte till. 2629 personer fick se hemmalaget vinna med 96-93.

Det märktes tidigt och tydligt att det var två bra och jämna lag som möttes. Spelet var lite trevande från båda håll men LF Baskets pick-and-rolls gav dem en liten edge (11-14) efter fem minuter. Borås kom dock snabbt igen och när Samuel Haanpää sänkte sin andra trea gav det 16-14 och en timeout från gästerna. Därefter var det jämnt igen. LF hade 21-23 när JJ Miller, i Borås näst sista anfall i första perioden, såg till att skjuta sitt lag till pausledning med en trea (24-23).
 
 
 
Christian Maråker hade det inte så lätt att komma till avslut. Så han började passa istället. Och det var Andreas Person han hittade för en trea i inledningen av andra perioden. 32-25 gjorde Person på ett för honom karaktäristiskt vis – coast to coast med ljusets hastighet. Då tog LF timeout. Efter timeouten var det Maråker till Person igen och en ny trea. Den här gången till 35-25.
 
 
Men en ledning på tio poäng är inget att vila på mot ett lag som LF. Halvvägs in i perioden hade gästerna kapat sitt underläge till två poäng. Borås Baskets headcoach Pat Ryan valde att ta timeout vid 39-37 med 3:16 kvar av halvleken. Efter det fick LF inga fler enkla poäng och det var Borås som gled ifrån. Men bara lite, till 47-42 efter 20 minuter.
 
 
I den tredje perioden firade Christopher Ryan stora triumfer med sina patenterade snabba högerlayups. Han tog faktiskt LF till ledning för ett ögonblick, 57-58. Borås förde sedan matchen fram till 1:33 återstod av tredje. Då stoppade Alex Wesby i sina 18:e och 19:e poäng och gav sitt lag ledningen med 63-64. Borås behövde en timeout och tog den.
 
 
Haukur Pålsson sänkte en trea till 67-71 i LF:s sista anfall i tredje perioden. Bara sekunder återstod och de flesta trodde nog att de siffrorna skulle stå sig in i slutakten. Men Borås Basket har JJ Miller och han ville annat. Millers trea på periodsignalen gav 70-71 inför de sista tio minuterna.
 
 
Basketfestpubliken hade med andra ord fått en spännande match och vad mer kan man önska? En seger naturligtvis. Det började bra. Miller inledde fjärde perioden som han avslutade den tredje – med en klockren trepoängare.
 
 
I mitten av perioden, vid ställnigen 81-80, bestämde sig lagkapten Chris McKnight för att göra ett ryck på egen hand. Först langade han iväg en snabb trea utan minsta tvekan. Den gav 84-80. Direkt efter lurpassade han i passningslinjen, stal bollen och dunkade i 86-80. Timeouten från Peter Öqvist på LF-bänken var oundviklig. Rycket skulle visa sig bli exakt så mycket som Borås Basket behövde för att vinna. LF pushade i slutet för att komma ikapp och fick iväg en trepoängare med tre sekunder kvar och ställningen 96-93. Men då kom Maråker som räddaren i nöden och hjälten på samma gång. Han blockade trepoängsförsöket och hemmalaget vann inför 2629 hängivna åskådare.
 
 
Vilken match! Vilken show! JJ Miller har varit sjuk i några dagar och kunde enligt egen utsago bara ge 65 procent den här kvällen. Ändå stod han för 24 poäng, fem assists och var en stor faktor i matchen. Efteråt blev han intervjuad.
 

 
Borås Basket-LF Basket: 96-93 (24-23, 23-19, 23-29, 26-22).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 24, Andreas Person 18, Chris McKnight 15, Samuel Haanpää 13, Christian Maråker 12, Mike Palm 8, Adama Darboe 5, Hajzer Ismaili 1.
 
 
Poänggörare LF: Alex Wesby 23, Jaraun Burrows 19, Christopher Ryan 16, Haukur Pålsson 15, William Neighbour 11, Alexandros Sigkounas 7, Samir Ali 2.
 
 
Publik: 2629.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.