Borås gick på en mina i Östersund

 

 

Jämtland Basket hade inte vunnit en basketmatch sedan 2014 och totalt hade laget endast mäktat med tre segrar på hela säsongen. Tills dess att Borås Basket var på besök i Tegeltemplet denna tisdagskväll. Då passade jämtarna på att bärga vinst nummer fyra.

Första halvan av matchen mellan Jämtland och Borås i Östersunds Sporthall blev jämn. Jämtland Basket ägde inledningen och slutet av halvleken. Borås hade en bra period där emellan. Lite oväntat var det nog att lagen hade ledningen ungefär lika lång tid vardera. Men 48-46 efter två perioder var rättvist.

 
Sedan kom Jämtland igång och tog kommandot. 2:43 in i tredje bombade Johan Rönström i en trea som gav hemmalaget 57-50. Matchen riskerade att rinna iväg och Pat Ryan hade inget annat val än att ta timeout.
 
 
Sedan blev det mycket kamp åt båda hållen. Borås kämpade och sköt sig fram till ledning, 61-62, med 2:50 kvar av tredje. Det stod 65-67 inför fjärde perioden och inget var givet inför slutakten. 

 
 
De som följt Jämtland på närmare håll hävdar att laget spelat upp sig avsevärt i de senaste matcherna. Detta fick Borås Basket verkligen smaka på i fjärde perioden. Med sex minuter kvar hade hemmalaget 76-67 och goda råd var dyra för gästerna.

 
 
Men istället för en comeback från Borås sida så var det Jämtland som spelade ut. Skott efter skott swishades i korgen. Dwayne Mitchell firade stora triumfer och vid 82-69 med 3:50 kvar kallade coach Ryan en desperat timeout. Men det var inte många bollar som de svartklädda västgötarna lyckades skjuta i efter detta (totalt tio poäng i perioden). Till på köpet lirade Jämtland skjortorna av Borås Basket åt andra hållet och var tillslut mycket välförtjänta av segersiffrorna 88-77.
 
 
För Borås gäller det nu att repa sig snabbt inför fredagens bortamatch i Solna.
 
 
Jämtland Basket-Borås Basket: 88-77 (25-25, 23-21, 17-21, 23-10).
 
 
Poänggörare Jämtland: Dwayne Mitchell 25, Johan Rönström 13, Gustav Hansson 13, Jesper Eliasson 10, Trevor Gruis 10, Dee Ayuba 10, Niklas Larsson 5, Mattias Markusson 2.
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 21, Christian Maråker 18, Adama Darboe 10, Andreas Person 8, Mike Palm 8, Chris McKnight 6, Samuel Haanpää 6.
 
 
Publik: 624.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.