Haanpää ledde Borås till seger efter drama

 

Fredagskvällen i Solnahallen skulle komma att tillhöra Samuel Haanpää och i förlängningen Borås Basket. Med ett 15-talet tillresta supportrar från Finland i ryggen sköt Haanpää i 18 poäng i första halvleken och 33 totalt. Matchen gick i vågor och även om Borås verkade ha greppet i den andra halvleken så avgjordes allt när Solna missade en layup på slutsignalen. 86-88 betyder förnyat självförtroende inför söndagens match mot Jämtland.

Uppskattningsvis 15 tillresta Samuel Haanpää-fans från Finland hejade fram sin favoritspelare till fyra poäng under matchens första fem minuter. Synd att dessa fyra poäng också var Borås Baskets enda under den tiden. Solna Vikings spelade bra och hade 13 poäng. Pat Ryan tvingades därmed till en tidig timeout. Den gav effekt och Borås vann andra delen av första perioden med 7-10. Totalt var det ändå 20-14 till Solna med tre fjärdedelar kvar att spela av matchen.
 
 
Vikings spelade fysiskt, främst med Miguel Montanana, men mixade upp allt bra från de mindre positionerna med Tim Schüberg och James Washington. Efter 5:21 av andra perioden lyste 30-20 på poängtavlan. Knappt en minut senare stoppade Montanana i 35-20 och Borås tog sin andra timeout.
 
 
Sedan hjälpte klacken till att lyfta Samuel Haanpää igen. Två raka treor, ett straffkast och en lång tvåa från honom gav 35-29. Med 30 sekunder kvar av halvleken satte JJ Miller sitt första skott, men det var viktigt och betydde 35-33 samt att Borås Basket var inne i matchen på riktigt.
 
 
Haanpää, som hade skjutit i 18 poäng i den första halvleken, fortsatte hett i den tredje perioden. Efter fyra minuter var han uppe i 25 poäng, vilket både innebar Borås-ledning (42-43) och career high för Haanpää (i Basketligan). Sedan öste Borås på till 42-51 och timeout av Solna med fyra minuter kvar av perioden.
 
 
Solna var dock inte inne på att ge sig. Serkan Inans trepoängare med 2:30 kvar av tredje innebar 51-51. Sedan passade Montanana på att göra 53-51 innan Pat Ryan hann begära timeout. De avslutande minuterna vann gästerna med 2-7 och hade 55-58 att gå på inför fjärde perioden.
 
 
Haanpääs fjärde satta trea (av fyra), och samtidigt 30:e poäng i matchen, kom två minuter in i fjärde perioden och betydde att Borås gick upp till en tiopoängsledning. Två Haanpää-straffkast och en Christian Maråker-layup senare kallade Vikings till timeout. Då återstod 6:53 och ställningen var 55-69.
 
 
Serkan Inans trepoängsskytte (och en del annat) tog Solna till 74-81 och när James Washington lade i 76-81 med 1:16 kvar blev det lite nervöst på Borås-bänken. En timeout kallades. Sedan sänkte Maråker två raka straffkast. Montanana gjorde samma sak. Sedan var det Millers tur. Också han var stensäker. 80-85 stod det. Då klev Serkan Inan fram och sänkte sin fjärde raka trea och gjorde matchen spännande igen. Inan foulade direkt och Adama Darboe satte 83-87 från straffkastlinjen.
 
 
Vid den sista timeouten återstod 13,8 sekunder. Washington sänkte därefter en toklång trea till 86-87. Tim Schüberg foulade snabbt och satte Haanpää på linjen. Kvällens stora stjärna darrade lite och missade första kastet. Men sänkte andra till 86-88. Washingtons layup på slutsignalen var sedan millimeter från att rulla i och ta matchen till förlängning. Men ödet ville att Borås Basket och Samuel Haanpää skulle vinna och bollen rullade på ringen och ut.
 
 
Solna Vikings-Borås Basket: 86-88 (20-14, 15-19, 20-25, 31-30).
 
 
Poänggörare Vikings: Miguel Montanana 18, Alexander Lindqvist 18, Serkan Inan 17, James Washington 12, Tim Schüberg 8, Kenny Williams 7, Sigurdur Thorsteinsson 6.
 
 
Poänggörare Borås: Samuel Haanpää 33, Christian Maråker 16, JJ Miller 13, Adama Darboe 12, Mike Palm 10, Chris McKnight 4.
 
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.