Gruvlig revansch

 

Bortaförlusten mot Jämtland i tisdags var snopen. Men i returen i Boråshallen på söndagseftermiddagen revanscherade sig Borås Basket gruvligt. Med 6:50 kvar av fjärde perioden stod det 90-50 och tillslut landade siffrorna på 96-61. I pauserna dominerade ett heltänt Marbo Moves inför SVT:s kamera.

Adama Darboe satte matchens första skott – en kort jumper från baslinjen. Sedan gjorde Christian Maråker sex raka poäng. Detta tog Borås till 8-2, innan Jämtland ens hade vaknat. Maråker stod för elva poäng i första perioden och hans lag ägde ledningen med 21-12 efter tio minuter.  
 
 
Borås öppnade andra perioden med en läckerbit. Jämtlandsförsvaret glömde bort Simon Gunnarsson. Gunnarsson gjorde helt rätt – tog plats under korgen – och Andreas Person hittade honom med en passning för eftermiddagens två enklaste poäng. Hemmalagets spel såg nu helt okej ut. Man lyckades springa och tvinga Jämtland till att stoppa genom att foula. Vid 27-18 med 6:49 kvar av halvleken ville Jämtlands headcoach Torbjörn Gehrke ha en timeout. Därefter gjorde gästerna snabbt fyra raka poäng, till 27-22, och det blev Borås headcoach Pat Ryans tur att ta timeout.
 
 
27-24 hann det blir innan Chris McKnight, med mycket vilja, ”stoppade blödningen” genom ett and-one-spel. Minuten senare var det dags för McKnight och järnviljan igen. Han rev ner en offensiv retur, stoppade bollen i korgen och satte bonuskastet till 33-27. Med 2:59 kvar av halvleken hade Borås Basket sprungit iväg till 37-27 och på nytt tog coach Gehrke timeout. Men Borås stängde perioden på ett bra sätt och det stod 48-31 när halva matchen var spelad.  
 
Marbo Moves. 
 
Lagen lirade 14-10 under de inledande fem minuterna av den tredje perioden. För Borås var McKnight fortsatt bra då han attackerade korgen effektivt istället för att skjuta utifrån. Med 1:31 kvar av perioden hade hemmalaget ryckt till 75-46 och gästerna kallade desperat en timeout för att ge matchen en sista chans. 80-48 var siffrorna som lagen hade att jobba med inför den fjärde akten.
 
 
Borås utnyttjade Mike Palms rutin mot Mattias Markussons orutin och det blev effektivt i inledningen av fjärde perioden. Med 6:50 kvar hade hemmaledningen svällt till 90-50 och matchen var naturligtvis körd för Jämtland. I slutet tappade Borås lite fokus och Jämtland kunde putsa siffrorna till slutliga 96-61.
 

 
Borås Basket-Jämtland Basket: 96-61 (21-12, 27-19, 32-17, 16-13).
 
 
Poänggörare Borås: JJ Miller 20, Christian Maråker 17, Chris McKnight 14, Samuel Haanpää 12, Adama Darboe 10, Mike Palm 8, Andreas Person 5, Simon Gunnarsson 4, Hajzer Ismaili 4, Emil Lundstedt 2.
 
 
Poänggörare Jämtland: Trevor Gruis 16, Dwayne Mitchell 10, Johan Rönström 9, Gustav Hansson 6, Dee Ayuba 6, Jesper Eliasson 5, Niklas Larsson 4, Andreas Karlsson 2, Stefan Zivkovic 2, Mattias Markusson 1.  
 
 
Publik: 1550.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.