Borås upp i serieledning efter seger mot Uppsala

 

Det var en lång, hårt och kämpig match för Borås Basket innan man tillslut lyckades ta sig förbi Uppsala för gott i slutminuterna. Samuel Haanpääs skytte i första halvlek och Christian Maråkers och Mike Palms poängproduktion i den anda halvleken stod ut. JJ Miller, som endast noterades för fyra poäng, gjorde tre av dem i crunchtime och Borås gick upp i serieledning efter 86-80.

Detta var en match som gällde mycket och det verkade vara nervöst i början. Uppsala var laget som höll sig kyligast. Eller var hetast i poänggörandet om man hellre vill uttrycka det så. Detta visade siffrorna 13-18 efter sex minuter och 22-31 efter tio. Hetast i Uppsala var TJ Jackson med åtta poäng i första perioden. För Borås var det Samuel Haanpää som skaffade sig den bästa offensiva starten, med 15 poäng på tio minuter.

Simon Gunnarsson gjorde ett fint inhopp i början av andra perioden, samtidigt som Mike Palm började komma igång med poänggörandet. När Haanpää kom in igen efter ca 3,5 minuter hade Borås Basket kapat underläget till 29-35. Minuten senare gjorde Palm 31-35. Haanpää fyllde snabbt på med en trepoängare till 34-35 och tvingade fram en Uppsala-timeout med halva perioden spelad.

 
Med 4:20 kvar av halvleken var Haanpää uppe i 21 poäng och matchen var plötsligt helt jämn, 37-37. Med 1:30 kvar satte Palm den hook som innebar hemmalagets första ledning sedan 1-0 i den första matchminuten. Men Mannos Nakos svarade omgående med en trea för Uppsala. Gästerna ledde åter och gjorde så även vid halvtidspausen, 45-47.
 
 
Två minuter in i tredje perioden kom matchens snyggaste poäng. Christian Maråker postade upp Brice Massamba, spann baseline, hoppade förbi korgen och dunkade i 49-49 från andra sidan. En och en halv minut senare sköt Maråker i en trepoängare till 52-51.
 
 
JJ Miller gjorde inte många poäng i den här matchen och spelade istället som en mer traditionell pointguard – såg till att involvera lagkamraterna. Han och Adama Darboe hade tillsammans 14 assists i matchen. Miller hade bland annat tre raka i slutet av den tredje perioden.
 
 
Borås var i ledning några gånger men Uppsala kom hela tiden tillbaka. När gästerna gjorde 59-64 med 1:58 kvar av tredje perioden kändes det som ett stort avstånd. Borås-coachen Pat Ryan passade på att kalla timeout. Palm gjorde visserligen 62-64 direkt efter timeouten men Uppsala var bättre och gick till den sista periodpausen i ledning med 62-67.
 
 
Det mesta gick emot Borås i inledningen av den fjärde perioden. Uppsala skaffade sig 64-71 innan hemmalaget, genom bättre försvar, lyckades mobilisera en vändning. Efter 4:15 hade Palm och Darboe stoppat i fyra poäng tillsammans och det stod 68-71. Kelly Grant på Uppsala-bänken tog timeout. När Chris McKnight, som helst inte ska skjuta treor, satte just en trea till 75-75 så var hemmapubliken riktigt igång. Och när han dunkade i 79-76 med 2:44 kvar visste glädjen inga gränser.
 
 
JJ Miller, som fram till matchens sista tre minuter bara hade satt en poäng, stod med 2:09 kvar av matchen för ett viktigt and-one-spel som tog Borås till 83-76. Borås kunde sedan, ackompanjerade av stående ovationer, hålla undan och vinna matchen med 86-80 och klättra till tabellens förstaplats.
 
 

 
 
Till den sista bortamatchen, derbyt mot Nässjö i Jönköping tisdagen den 10 mars, ordnar Borås Basket en supporterresa. För 100 kr får man både resa och matchbiljett. Avresa från Boråshallen 17:30. Betalning till bankgiro 125-7963 eller swisha till 1236526099. 

 
 
Borås Basket-Uppsala Basket: 86-80 (22-31, 23-16, 17-22, 24-11).
 
 
Poänggörare Borås: Samuel Haanpää 26, Mike Palm 19, Christian Maråker 18, Chris McKnight 7, Adama Darboe 5, Andreas Person 5, JJ Miller 4, Simon Gunnarsson 2.
 
 
Poänggörare Uppsala: TJ Jackson 18, Brice Massamba 13, Mannos Nakos 11, Oluoma Nnamaka 10, Axel Nordström 10, Dwight Burke 8, Johan Jeansson 8, Rickard Eriksson 2.
 
 
Publik: 1618.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle. Video: Dangar Productions. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.