Det blir Solna i kvarten

 

Borås Basket hade två mål inför fredagskvällens hemmamatch mot Sundsvall Dragons – vinna matchen och hitta slutspelsflytet. Man lyckades med båda. Genom att prestera en första halvlek med 55-procentigt skytte på både tvåor och treor, samt 100-procentigt straffkastskytte, avgjorde Borås tidigt. Nu väntar Solna Vikings i kvartsfinal på tisdag kväll.

10-7 efter tre minuter blev 14-9 efter fyra. Redan där kallade Dragons-coachen Tommie Hansson sin första timeout. Framför allt var det Christian Maråker som gästerna hade problem med. Men honom fick man inte stopp på trots timeouten och efter sju minuter stod det 22-15 till Borås. Sedan kom Mike Palm in och tog vid. Palms första trea innebar 27-17. Andra trean från centern gav 32-22. JJ Miller avslutade genom att skjuta ett slutspelstaggat Borås Basket till 37-22 efter en period.
 
 
4:45 in i den andra perioden hade Adama Darboe motorväg in mot en layup. De två poängen från Darboe betydde att hemmalaget sprungit iväg till 47-32. Då var det dags för coach Hanssons andra timeout.
 
 
50-poängsgränsen passerade Borås med drygt tre minuter kvar av första halvleken. ”Sätt alla skott”, är sportchef Jonas Larssons ständiga mantra på träningarna. Det var ungefär vad hans lag gjorde under första halvan av den här matchen. Skottprocenten låg på fantastiska 55 procent på både tvåor och treor. Och då Borås dessutom var 100-procentiga på straffkasten var det självklart svårt för Dragons att hänga med. 58-40 stod det inför tredje perioden.
 
 
Med Samuel Haanpää borta med en krånglande rygg så fanns chansen för rookien Simon Gunnarsson att få spela mer. Gunnarsson tog vara på den och fixade åtta poäng, två returer och en assist under sina 20 minuter på planen.
 
 
Fem minuter in i andra halvleken, efter ett par sköna treor från Darboe och Chris McKnight, stod det 74-51. Coach Hansson kallade en timeout. Antagligen för att matchen inte skulle rinna Dragons helt och hållet ur händerna. Men det var för sent för Sundsvall. Borås, som hade absolut mest att spela för, kontrollerade matchen fullständigt. Fjärde perioden blev en transportsträcka där Borås som mest ledde med 24 poäng.   
 
 
I och med segern (98-79) blev Borås Basket tvåa i tabellen efter Södertälje Kings och får möta Solna Vikings i slutspelets första omgång. Kvartsfinalserien börjar med hemmamatch i Boråshallen på tisdag (17/3).
 
 

 
 
Borås Basket-Sundsvall Dragons: 98-79 (37-22, 21-18, 25-22, 15-17).
 
 
Poänggörare Borås: Christian Maråker 24, JJ Miller 22, Mike Palm 19, Chris McKnight 14, Adama Darboe 11, Simon Gunnarsson 8.
 
 
Poänggörare Dragons: Shane Edwards 19, Charles Barton Jr 15, Jakob Sigurdarson 14, Ragnar Nathanaelsson 10, Daniel Eliasson 7, Aegir Steinarsson 6, William Gutenius 4, Oskar Granat 4.
 
 
Publik: 2017.
 
Text: Magnus Stråhle. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.